ep el presidente de venezuela nicolas maduro
TWITTER - Archivo

L'ambaixador de Veneçuela a l'ONU, Samuel Moncada, ha informat aquest dimarts que el país ha demandat a un tribunal britànic el Banc d'Anglaterra per "robar" 31 tones d'or veneçolà que tenia "al seu càrrec".

"Veneçuela demanda en un tribunal britànic el Banc d'Anglaterra per robar 31 tones d'or veneçolà que tenia al seu càrrec", ha indicat Moncada a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

"El saqueig és un crim d'extermini, en negar al poble mitjans vitals per afrontar la pitjor pandèmia des de fa un segle", ha afegit, al·ludint a la pandèmia de COVID-19. "És la guerra colonial contra Veneçuela!", ha resolt.

Des de 2018, el país llatinoamericà ha intentat en diverses ocasions retirar l'or que té a la institució britànica, pel temor a sancions internacionals i possibles embargaments econòmics.

Veneçuela va demanar retirar l'or l'octubre de 2018, quan en tenia 14 tones al banc britànic. Però durant el procés de gestió per intentar mobilitzar els lingots, l'emissor veneçolà va duplicar la quantitat d'or dipositada en aquesta institució a 31 tones, equivalents a 1.200 milions de dòlars.

Aquesta acumulació de lingots es devia al pagament que el Govern de Nicolás Maduro hauria fet a la fi d'any al Deutsche Bank per aconseguir recuperar unes 17 tones d'or que havia col·locat en garantia d'un préstec de fa tres anys.

Les autoritats britàniques s'han mostrat poc inclinades a mobilitzar els lingots sol·licitats per Maduro, malgrat les gestions del president del Banc Central de Veneçuela, Calixto Ortega, per repatriar l'or, el transport del qual és increïblement costós.

contador