le president americain joe biden s adresse a la nation depuis la maison blanche a washington 20231027073915

Donald Trump ha guanyat les assemblees electorals (caucus) republicanes d'Iowa per a les eleccions presidencials. La victòria de l'expresident li brinda un sòlid començament a la carrera per la nominació presidencial republicana del 2024.

L'expresident va guanyar les assemblees electorals d'Iowa per al voltant de 30 punts sobre el seu rival més proper, establint un nou rècord als marges de victòria a les assemblees electorals republicanes d'Iowa.

El governador de Florida, Ron DeSantis, va quedar en un distant segon lloc, seguit de prop per l'exgovernadora de Carolina del Sud, Nikki Haley.

L'empresari Vivek Ramaswamy va posar fi a la campanya presidencial i va donar suport a Trump després de quedar en quart lloc.

Els resultats finals es van ajustar relativament a les mitjanes de les enquestes de les últimes setmanes, però Trump va superar les expectatives en superar el llindar del 50%. Haley no va assolir les expectatives després que les enquestes la mostressin en segon lloc abans de les assemblees electorals.

La següent contesa a la carrera presidencial republicana són les primàries de New Hampshire, el 23 de gener.

Amb el 95% dels vots escrutats, Trump s'ha imposat amb el suport del 51% dels participants a les assemblees. També va guanyar a 98 dels 99 comtats de l'estat, segons recull NBC News.

LA CARRERA PRESIDENCIAL COMENÇA A CAMINAR

La carrera presidencial dels EUA ha començat aquest dilluns amb la celebració dels caucus d'Iowa, en què els dos principals partits polítics del país, el Republicà i el Demòcrata, han començat a definir els candidats de dues formacions que se sotmetran a les urnes a l'últim terç de l'any.

Els caucus són assemblees privades realitzades pels partits polítics que es fan a nivell del comtat o districte electoral. En la majoria, els participants es divideixen en grups depenent del candidat a qui donen suport, mentre que els indecisos formen el seu propi grup. Cada grup fa discursos recolzant el seu candidat i tracta que la resta se'ls uneixi. Al final, el nombre de votants a cada grup determina quants delegats va guanyar cada candidat.

Per tant, a cada caucus hi ha en joc un cert nombre de delegats, que representen el seu estat a les convencions nacionals. El candidat que rep la majoria dels delegats del partit guanya la candidatura, si bé els partits tenen diferents números de delegats pel fet que utilitzen diferents regles per designar-los. En acabar aquest procés, la majoria dels partits polítics realitzen una convenció nacional, en què els guanyadors reben la candidatura del partit.

Tot i això, el pes d'aquestes cites és diferent en funció del partit, i en el cas dels caucus d'Iowa, tindran més rellevància per al partit Republicà, ja que els demòcrates expressaran les seves preferències a través d'un procés de votació per correu, els resultats del qual no es coneixeran fins al març.

"Els caucus del Partit Demòcrata d'Iowa són ara més accessibles que mai. Els demòcrates d'Iowa poden emetre la preferència presidencial per correu", destaca el partit Demòcrata.

D'aquesta manera, Iowa es presenta com el primer escenari d'una carrera presidencial que sembla plena d'obstacles, ja que a més de la polarització política que mostra la població del país, aquests comicis estan plens d'interrogants al voltant de la figura de l'exmandatari Donald Tump, un dels favorits a les enquestes que està embolicat en diversos processos judicials que poden comprometre les seves aspiracions presidencials.

A més, Trump haurà de competir per ser el candidat del Partit Republicà amb altres personalitats com el governador de Florida, Ron DeSantis, o Nikki Haley, la seva exambaixadora per les Nacions Unides. Tot i això, el nivell de popularitat de Trump sembla difícilment assolible per als seus rivals, i la majoria d'analistes aposta per la seva victòria.

"La barrera del 50% és realment crítica per a ell. La majoria de les enquestes indiquen que pot assolir o superar aquesta xifra, i crec que és necessari. Si ho fa, això li donarà un bon impuls per seguir la resta del camí", destaca Jim Ellis, president de la companyia d'anàlisi electoral Ellis Insight i exassistent del Congrés republicà, en declaracions recollides per Marketwatch.

Mentrestant, al costat demòcrata, les intencions semblen més dirigides a canalitzar un intent de reelecció per part de l'actual mandatari, Joe Biden, i el seu equip assegura haver rebut més de 97 milions de dòlars en contribucions a la campanya durant el quart trimestre del 2023, de manera que afronta aquest any electoral amb un pressupost fins a la data de 117 milions de dòlars, segons una informació de CNBC.

"En tota la nostra coalició, estem veient un suport primerenc i sostingut que ens està ajudant a ampliar la nostra creixent operació a tot el país i a portar el nostre missatge a les comunitats que determinaran aquesta elecció”, destaca Julie Chávez Rodríguez, directora de campanya de Biden.

contador