• "El meu instint era retirar-nos i generalment solo seguir el meu instint", va reconèixer el mandatari
cbtrump292

Donald Trump segueix alimentant la tensió. En aquesta ocasió, el president dels Estats Units ha aparcat el seu conflicte amb Corea del Nord i ha assenyalat nous objectius internacionals. Des de la base militar de Fort Myer, prop de Washington, en una solemne declaració a la nació, el mandatari va deixar la porta oberta aquest dilluns a l'enviament de més tropes a l'Afganistan, on s'entreveu la possibilitat d'una negociació entre les autoritats i els talibans, però va reprendre amb força al Pakistan per ser "un refugi" d'extremistes.

"No podem seguir callant que el Pakistan és un refugi per a les organitzacions terroristes. Aquest país té molt a guanyar si col·labora amb els nostres esforços a l'Afganistan. D'altra banda, té molt a perdre si segueix acollint criminals i terroristes", va advertir el president d'Estats Units. "Això ha de canviar i canviarà immediatament", ha emfatitzat.

L'estratègia del país al sud d'Àsia buscarà recompondre la relació amb el Pakistan, un aliat històric que comparteix una frontera clau amb l'Afganistan i que el mandatari nord-americà va criticar amb força. Trump també va reclamar a l'Índia la seva col·laboració per resoldre aquest conflicte, que va esclatar fa 16 anys després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001.

"Els Estats Units treballarà amb el govern afganès mentre veiem determinació i progrés", ha assenyalat Trump

El president dels Estats Units va reconèixer el seu canvi de postura en aquest aspecte. "El meu instint era retirar-nos i generalment solo seguir el meu instint", va reconèixer el mandatari. Però després d'estudiar la situació "sota tots els angles", va arribar a la conclusió que treure els soldats provocaria "un buit" que els "terroristes" aprofitaran.

En un tuit de 2013, Donald Trump criticava la postura del Govern de Barack Obama al territori. "Sortim de l'Afganistan", apuntava a la xarxa social. "Els nostres soldats estan sent assassinats pels afganesos que entrenem i estem perdent milers de milions allà. Un disbarat! Reconstruir EUA".

3.900 SOLDATS

Trump no va revelar la seva nova estratègia. "No parlarem de nombre de soldats" perquè "els enemics dels Estats Units no han de conèixer mai els nostres projectes", ha subratllat. El secretari de Defensa, Jim Mattis, va confirmar, però, que el contingent nord-americà serà reforçat. Fonts de la Casa Blanca que recull AFP assenyalen que Trump ha autoritzat al Pentàgon a desplegar 3.900 tropes més.

"Els Estats Units treballarà amb el govern afganès mentre veiem determinació i progrés", va dir. "No obstant això, el nostre compromís no és il·limitat, no és un xec en blanc. El poble nord-americà espera veure reformes i resultats reals", advertia des de la base militar de Fort Myer.

contador