• "No ens subestimeu i no ens poseu a prova", ha dit Donald Trump
  • "Els EUA mai ha buscat el conflicte o la confrontació, però no en fugirem", va afegir
ep donald trump 20170508122402
POOL NEW

El president dels Estats Units, Donald Trump, continua amb la seva gira asiàtica centrada en la recerca de suports per enfrontar l'amenaça de Corea del Nord. Durant la seva última compareixença aquest dimecres davant el Parlament de Corea del Sud, Trump va instar el règim de Pyongyang a no subestimar ni posar "a prova" els governs de Washington, de Seül i la comunitat internacional.

"Parlo en nom no només dels nostres països, sinó de totes les nacions civilitzades quan li dic al Nord: no ens subestimeu i no ens poseu a prova. Defensarem la nostra seguretat comuna, prosperitat compartida i sagrada llibertat", va afirmar Trump, segons recull Efe .

"No permetrem que ciutats nord-americanes siguin amenaçades amb la destrucció. I no permetrem que les pitjors atrocitats de la història es repeteixin aquí, en aquesta terra per la qual lluitem i morim", va afegir en referència a la Guerra de Corea (1950-1953) i a les amenaces nord-coreanes contra territori nord-americà.

En un discurs especialment dur, Trump va tornar a defensar l'exhibició de força realitzada pel seu país a la regió amb el desplegament d'importants actius militars i ha afirmat que vol "la pau a través de la força".

"Els EUA mai ha buscat el conflicte o la confrontació, però no en fugirem", va advertir Trump, que va enumerar els actius estratègics que el Pentàgon té desplegats a la regió, entre ells un submarí i tres portaavions de propulsió nuclear.

El president nord-americà va llançar, a més, un missatge molt directe a Rússia i la Xina, als governs dels quals va demanar "implementar completament les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU (contra Corea del Nord), a reduir les relacions diplomàtiques amb el règim i a tallar tots els llaços de subministrament comercial i tecnològic".

"És la nostra responsabilitat i el nostre deure afrontar aquest perill junts, perquè com més esperem, el perill es farà més gran i les opcions es reduiran", va afegir.

Hores abans del seu discurs a l'Assemblea Nacional, Trump va haver de suspendre una visita sorpresa a la tensa zona desmilitaritzada (DMZ) que separa les dues Corees a causa de la boira que va impedir el seu desplaçament en helicòpter des de Seül.

El comboi del president va enlairar des del cèntric caserna de Yongsan a Seül, a prop de l'hotel on s'allotja Trump, però va haver de retornar a la base als pocs minuts a causa de les males condicions meteorològiques, segons la Casa Blanca.

Pel que suposa la tercera escala de la seva gira per Àsia, Trump va posar rumb a la Xina, principal aliat de Corea del Nord, al qual el president nord-americà ha instat a exercir més pressió sobre Pyongyang perquè abandoni el seu programa nuclear.

El mandatari volarà després el 10 de novembre fins a Da Nang (Vietnam) per participar en la cimera de líders del Fòrum de Cooperació Econòmica d'Àsia-Pacífic (APEC), on ha dit que espera poder reunir-se amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, amb qui desitja tractar també la crisi nord-coreana.

Noticias relacionadas

contador