ep eptv trapero justificala secretaria judicial salierala azotea para
Señal de TV del Tribunal Supremo

El major dels Mossos d'Esquadra José Luis Trapero ha defensat aquest dilluns davant el tribunal que el jutja per rebel·lió en el procés independentista català que la policia autonòmica no comptava amb els efectius suficients per contenir les concentracions que es van produir el 20 de setembre de 2017 en protesta pels registres judicials que es van succeir en diferents indrets de Catalunya.

Després que el fiscal Miguel Ángel Carballo enumerés les comunicacions oficials que van mantenir la Guàrdia Civil i els Mossos aquest dia, en què la primera sol·licitava suport en els registres i els segons contestaven que prenien nota, Trapero ha explicat que les entrades ordenades pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona no estaven planificades, de manera que el cos que dirigia no va poder planificar el seu desplegament.

"D'on traiem els efectius? Si hagués estat una mica planificat... La Guàrdia Civil no només ens demanava el cordó a la Conselleria d'Economia, sinó en altres escenaris. No podíem fer 5 cordons de seguretat de 40 metres amb els efectius d'ordre públic dels que disposàvem", ha remarcat el major.

Als llocs on es va intentar fer el cordó, ha afegit, "la gent es va posar davant i ja hi va haver els primers incidents". "En una concentració de milers de persones això ens pot crear problemes seriosos i això cal valorar-ho, senyoria. Però segur que ens hagués encantat poder fer-ho", ha assenyalat.

Davant la insistència del fiscal sobre els requeriments que va formular la Guàrdia Civil als Mossos, Trapero ha subratllat que durant aquest dia els comandaments de la policia autonòmica desplegats als llocs dels registres i el comissari Ferran López van mantenir contacte amb els responsables de l'Institut Armat i que aquesta incapacitat d'actuar es va transmetre "en persona".

"Si fos una actitud de no voler fer, el coronel de la Guàrdia Civil a Barcelona no hauria aguantat aquesta comunicació. Se li explicava el per què algunes coses no es podien fer. Això no vol dir que ni ell ni nosaltres estiguéssim satisfets", ha apuntat.

PROTOCOL AMB "BONS RESULTATS"

Sobre les seves trucades amb el llavors president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez -condemnat a 9 anys de presó per sedición-, Trapero ha incidit en la versió que ja va prestar durant la seva compareixença com a testimoni en el judici del Tribunal Suprem el març passat. Segons ha manifestat, és comú en el protocol de Mossos establir contacte amb els líders de les manifestacions i concentracions i en aquest marc ha situat les seves comunicacions.

"No és gens estrany en el model d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra des de l'any 2013, perquè apostem per un model en què prima la mediació. És un treball habitual de Mossos i crec que ha tingut resultats molt bons", ha concretat.

Ha dit, a més, que desconeixia llavors els 'tuits' que Sànchez va anar publicant al llarg del matí del 20 de setembre cridant a la concentració davant la seu de la Conselleria d'Economia, on s'estava produint el registre principal. En qualsevol cas, ha matisat que els Mossos no valoren les declaracions de ningú.

Trapero ha volgut deixar clar que els Mossos d'Esquadra en cap moment van atorgar a Sánchez el rang de "mediador" ni cap altre "títol". És més, en un altre moment de la declaració ha destacat que l'expresident de l'ANC "no va imposar cap condició" en cap moment del dia, ja que "no és ningú per imposar condicions".

MAI VA TENIR RELACIÓ ESTRETA AMB PUIGDEMONT

A més ha declarat que mai va tenir una "relació estreta" amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. "No tenia una relació ni bona ni dolenta. No tenia cap tipus de relació estreta amb el president", ha respost Trapero quan el fiscal Miguel Ángel Carballo li ha preguntat pels seus vincles amb Puigdemont a l'any 2017, quan van tenir lloc els fets.

Carballo ha tret a col·lació aquest tema quan l'excap dels Mossos ha explicat que va ser nomenat major l'abril de 2017 per decisió de l'aleshores director de la policia autonòmica Albert Batlle, designació sobre la qual Puigdemont, ha assegurat, no va tenir res a veure.

contador