• Tanto Merkel como May son mujeres reconocidas por su consistencia y atención al detalle
  • Las conversaciones relacionadas con el 'Brexit' estarán a cargo de los Estados miembro, por lo que la química entre la líder británica y la alemana será crucial
theresa-may

Estan sorgint les comparacions entre la nova primera ministra del Regne Unit, Theresa May, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, mentre que ningú va comparar el tallat de cabell i el vestuari del predecessor de Merkel, Gerhard Schröder, amb la seva contrapart britànica, el primer ministre Tony Blair.

La cancellera alemanya serà la interlocutora més important de May a les converses sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Merkel ha reiterat en diverses ocasions que les negociacions seran entre Londres i els 27 Estats membres de la UE, no de la Comissió Europea, tot i que no hi ha dubte que la seva veu serà la més influent, segons BBC.

Merkel és la líder que més temps porta a la UE i està al capdavant de l'economia més sòlida d'Europa, Alemanya. Per tant, si les negociacions són entre els països i el Regne Unit, la química entre la líder britànica i la cancellera serà crucial. Però, més enllà de les comparacions com a líders de dues economies fortes, se n'han fet sobre elles mateixes. Totes dues estan casades i no tenen fills. Al seu torn, no s'ha passat per alt que a les dues els agrada la cuina i el senderisme. A més, tant Merkel com May són dones reconegudes per la seva consistència i atenció al detall.

EL REGNE UNIT DEIXA LA UE, ALEMANYA "PLORA"

El país germànic va mostrar la seva tristesa en conèixer que el sí al 'Brexit' s'havia imposat al no i ho va veure com una ruptura emocional, segons BBC. No obstant això, la prioritat per a molts a Berlín és fer que el procés sigui tan ràpid com sigui possible, per evitar danys econòmics.

L'única cosa que Merkel ha dit sobre la seva homòloga del Regne Unit és que el seu primer deure serà el d'aclarir quin tipus de relació vol construir el Regne Unit amb la Unió Europea". Després s’ha d’activar l'article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia el termini de dos anys per a la sortida dels britànics de la UE, matisa Merkel. Un cop s'hagin realitzat les dues accions, les negociacions poden començar.

Aquesta serà la primera confrontació entre les dues líders, ja que May vol iniciar converses abans d'activar el ja famós article, i el major desafiament és que les dues tenen objectius oposats de com hauria de ser el 'Brexit'. Ara Theresa May estarà sota la pressió dels defensors de la sortida del país, que volen que es mantingui l'accés al comerç en el mercat únic europeu, però al mateix temps volen controlar la migració provinent de la UE.

MERKEL INFLEXIBLE

La cancellera alemanya s'ha mostrat inflexible i, tot i el que vulguin els impulsors del Brexit, ha dit que això no és possible. Per a Alemanya, el mercat únic no es tracta simplement de lliure comerç. Es tracta també de lliure circulació de treballadors. Una cosa sense l'altra minaria tot el projecte. Les dues dones tenen reputació de ser bones negociadores i de tenir un enfocament no ideològic i flexible per a la resolució de problemes, segons BBC.

Tant Merkel com May han fet el seu camí cap a dalt de tot en partits dominats per homes i sempre marcat per la seva aparença, les sabates de lleopard de la britànica o el pentinat de l'alemanya. Hi va haver molta discussió en els mitjans de comunicació sobre com la cancellera va canviar la seva aparença de científica descurada al seu estil actual amb un cabell que sembla un casc a punt per a la batalla.

Merkel ha fet servir l'equivalent femení del vestit d'un home polític qualsevol, tot i que ha alternat amb jaquetes de colors. Les jaquetes són prou estàndard com per no cridar massa l'atenció, però prou brillants com per sobresortir enmig dels vestits grisos de les cimeres de la UE.

Les dues són filles de pastors protestants, encara que la infància de Merkel en una família protestant a l'Alemanya Oriental la va fer una persona diferent. El cristianisme va ser vist pels comunistes governants amb sospita i com una força dissident. I l'Església va jugar un paper crucial en la caiguda del mur de Berlín. A Gran Bretanya la família d'un vicari anglicà podria ser una part molt important de la classe dominant. Per a les dues el seu passat religiós sol aparèixer en comunicar les seves decisions polítiques.

La cancellera Merkel ha justificat la seva decisió d'acollir refugiats com un imperatiu moral, i el seu partit cristianodemòcrata, fundat en valors religiosos, no només és conservador, sinó que també veu el benestar de la societat en general com a part dels seus mandats. Els recents comentaris de May sobre la reforma social i la reducció de la desigualtat indiquen que en el fons pot tenir més un estil alemany cristianodemòcrata que un "no existeix això que es diu societat" del conservadorisme de Margaret Thatcher.

contador