ep archivo   el presidente del gobierno pedro sanchez durante una comparecencia en el palacio de la
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha donat a conèixer aquest dilluns la composició del nou Executiu. Es mantindrà el nombre de ministeris a 22, encara que alguns han estat reorganitzats. "Un equip que conjuga renovació amb permanència i experiència amb joventut" i que emprèn la nova etapa amb "més determinació, ganes i entusiasme que mai".

María Jesús Montero, que continua com a titular d'Hisenda i Funció Pública, serà ascendida a vicepresidenta quarta de l'Executiu. La resta de vicepresidències queda així: Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Comerç i Empresa, Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, i Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

A més, l'expresident canari Ángel Víctor Torres liderarà el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica, l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu ocuparà el Ministeri d'Indústria i Turisme, l'exalcalde de Valladolid Óscar Puente es quedarà amb la cartera de Transports i Mobilitat Sostenible, i la també val·lisoletana Ana Redondo serà la nova ministra d'Igualtat.

La que fins ara havia estat portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, es posarà al capdavant del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, mentre que José Luis Escrivá deixa la cartera de Seguretat Social, que ocuparà Elma Sáiz, per ser ministre de Transformació Digital.

Per la part de Sumar hi haurà cinc carteres. Pablo Bustinduy, exdiputat i excoordinador de Podem al Parlament Europeu, serà el proper ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, la líder de Más Madrid, Mónica García, es posarà al capdavant de la cartera de Sanitat, la portaveu d'IU, Sira Rego, serà ministra d'Infància i Joventut, i el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ministre de Cultura.

Félix Bolaños seguirà com a ministre de Presidència i Relacions amb les Corts i sumarà la cartera de Justícia, Pilar Alegría es mantindrà com a ministra d'Educació i afegeix Esports i el portaveu del Govern, i Diana Morant es quedarà al Ministeri de Ciència i Innovació i suma Universitats.

Repeteixen José Manuel Albares com a ministre d'Exteriors, Luis Planas en Agricultura, Pesca i Alimentació, Margarita Robles en Defensa i Fernando Grande-Marlaska a Interior.

En la compareixença en què ha confirmat tots els càrrecs, Sánchez ha arrencat les seves paraules agraint la seva tasca tant als ministres que deixen de pertànyer al Govern com als que continuaran al càrrec. "Hi haurà més dones ministres que homes ministres, com és habitual: 12 dones i 10 homes", ha destacat.

"És un gabinet amb un alt perfil polític per dotar d'estabilitat el país". "Un govern solvent, un govern sòlid per oferir seguretat en un món agitat per grans transformacions i desafiaments". Serà una legislatura que “estarà marcada pel diàleg”, ha remarcat.

Encara que "sens dubte queda molt per fer", el president del Govern ha volgut subratllar que ara "Espanya està més forta que fa cinc anys": "Creix més, conté millor els preus, compta amb més llocs de treball i té menys desigualtat". Per això, entre els objectius del nou govern hi ha "culminar la modernització iniciada durant la legislatura passada".

contador