ep la vicepresidenta y ministra para la transicion ecologica y el reto demografico miteco teresa
Alberto Ortega - Europa Press

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), Teresa Ribera, ha qualificat el diàleg amb les elèctriques de "constructiu" i ha confirmat que els ha demanat un esforç extra per abaratir el preu de la llum, encara que no han tractat a la reunió l'impost extra a les grans elèctriques exigit per Unidas Podemos i defensat als últims dies per la vicepresidenta segona i titular de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

"Ha estat un diàleg constructiu en què el president del Govern ha demanat a les empreses un compromís més gran amb els consumidors i l'activació de la transformació del sector energètic amb l'impuls de les renovables i l'eficiència", ha afirmat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

En ser preguntada sobre la proposta de Díaz, Ribera ha contestat que no han parlat d'impostos a les grans elèctriques, "sinó de com aconseguir una energia més barata i com poden contribuir molt més al confort dels consumidors".

Tot i això, ha matisat que en la conversa desenvolupada amb els representants del sector, la ministra ha parlat de fiscalitat, quant a l'Impost de Societats i d'"altres mesures", sense concretar quines.

Ribera continuarà amb la seva ronda de reunions amb les empreses del sector energètic, seguint aquest dimarts a la tarda amb les companyies petrolieres, de refinació i productores de carburants, amb l'objectiu d'aturar la crisi energètica des de tots els àmbits possibles.

"Volem facilitar un desplegament ràpid d'energies renovables", ha afirmat Ribera, en referència als plans de l'Executiu per deixar de dependre dels combustibles fòssils.

UNA RESPOSTA COMUNA

El president del Govern, Pedro Sánchez, està de gira europea aquesta setmana per demanar suports amb els quals plantejar una reforma del sistema energètic a tot el Vell Continent que eviti situacions com l'actual. En aquest sentit, Ribera s'ha pronunciat tot destacant la importància de construir un front comú.

"Per això hem defensat la importància de treballar no només via pressupostària o fiscal per alleujar aquesta càrrega, sinó que les mesures que s'adoptin vagin a l'arrel del problema i puguin mantenir-se en el temps no només amb càrrec al contribuent, sinó també en cooperació amb els diferents actors", ha indicat.

EL LÍMIT AL PREU DEL GAS

D'altra banda, respecte al límit del preu del gas que va anunciar la setmana passada amb el seu homòleg portuguès, Ribera ha explicat que s'està estudiant quin pot ser el preu màxim correcte.

En aquesta línia, Podem va reclamar aquest dilluns posar com a límit els 75 euros/MWh, una xifra molt inferior als 180 euros/MWh plantejats a la primera proposta de la ministra.

contador