pedro sanchez yolanda diaz pacto 2023

PSOE i Sumar han aconseguit un acord programàtic per a la formació de Govern. Entre altres mesures, el pacte inclou avenços en matèria laboral com la reducció de jornada sense reducció salarial, que baixarà fins a les 38,5 hores setmanals el 2024 i fins a les 37,5 per al 2025.

Segons assenyalen en un comunicat, l'acord és fruit de "les negociacions que han tingut lloc des de finals de juliol" entre els líders de les dues formacions, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. A més, es produeix abans del termini que el PSOE i Sumar s'havien marcat per aconseguir-ho.

Es tracta d'un acord amb més de 230 mesures que "tenen tres trets en comú: persegueixen aspiracions de la nostra Constitució, sostingudes per la ciència i compartides per la majoria d'espanyols", segons el president del Govern en funcions.

Què inclou aquest acord? A la reducció de jornada sense reducció salarial se sumen altres assumptes com la implementació de forma immediata d'un pla de xoc contra la desocupació juvenil, el reforçament del sistema públic de salut o l'augment del parc públic d'habitatge amb l'objectiu que arribi al 20% del parc total.

"Acabem amb les llistes d'espera, ampliarem la cartera de serveis". "Davant dels que s'entesten a privatitzar la Sanitat, farem tot el contrari: revitalitzarem l'atenció primària", ha expressat Díaz durant la presentació de l'acord. En matèria d'habitatge, s'elaboraran índexs de preus en zones tensionades pel lloguer i la regulació de lloguers turístics, "perquè les ciutats siguin per viure i no per especular".

Sentarem les bases perquè l'habitatge sigui un dret com diu la constitució i no un problema", ha expressat Sánchez. S'adoptaran millores aplicables als préstecs hipotecaris, ampliant la renda mitjana per accedir a les mesures de suport o eliminant els obstacles a la portabilitat.

També formen part del pacte la revisió a l'alça dels objectius de la Llei de Canvi Climàtic, l'ampliació dels permisos retribuïts per naixement, la universalització de l'educació de 0 a 3 anys amb la garantia que l'accés a l'educació pública per a nens i nenes de dos anys serà per a tothom al final de la legislatura i una reforma fiscal justa que faci que la banca i les grans energètiques contribueixin a la despesa pública. A més, es fixarà un tipus del 15% a l'impost de societats sobre el resultat comptable.

"Hem acordat que s'han d'acabar els vols curts, inferiors a dues hores i mitja, quan hi hagi alternativa al tren". "Reformarem el mercat elèctric perquè els beneficis caiguts del cel serveixin per abaratir la factura de la llum", ha assenyalat Díaz, que també ha detallat que s'impulsarà una llei de cures, s'augmentaran els permisos de paternitat a 20 setmanes i vuit setmanes amb permisos retribuïts.

A més, el text de l'acord també recull continuar pujant el salari mínim interprofessional (SMI), situar la taxa d'ocupació per sobre del 70%, s'establiran garanties per als treballadors davant de l'acomiadament, la signatura d'un gran pacte de rendes o una de nova regulació de la jubilació parcial i del contracte de relleu.

Ambdues formacions polítiques asseguren que aquest acord de govern “servirà per a una legislatura de quatre anys” i “permetrà al nostre país seguir creixent de manera sostenible i amb ocupació de qualitat, desenvolupant polítiques basades en la justícia social i climàtica, i ampliant drets, conquestes feministes i llibertats".

"Espanya no va votar només per evitar que Feijóo fos president i Abascal vicepresident. Vam votar per guanyar més drets i ser més lliures", ha apuntat Díaz en la seva intervenció en què s'ha dirigit directament al president del Govern en funcions: "Estimat Pedro, sé que gairebé sempre hi estem d'acord, però no sempre. Arribar a acords és molt difícil, però també sé que el que ens mou a tu i a mi és defensar Espanya i la seva gent”.

Per part seva, Sánchez ha celebrat un acord "amb voluntat d'oferir estabilitat, convivència i progrés". "És rellevant recordar d'on venim. Fa quatre anys, Espanya va canviar el rumb i va reprendre un camí de progrés, estabilitat política i convivència després d'una dècada", ha afirmat.

Tot i que ha reconegut que són "conscients que encara queden moltes injustícies per resoldre i cotes de benestar per assolir", ha volgut recordar que "al govern de majoria progressista li donaven dos dies, hem estat cinc anys i estarem quatre anys més més", ha dit.

contador