ep pablo iglesias secretario generalpodemos 20181011141001
EUROPA PRESS

Podem no ha volgut donar per fet aquest dijous el seu suport al projecte de pressupostos generals del Govern de Pedro Sánchez per no garantir la posada en marxa de les mesures per limitar el preu dels lloguers i altres qüestions "fonamentals" que es van incloure a l'acord pressupostari que van signar l'octubre, però el desenvolupament del qual no correspon als PGE. El tema del lloguer està en un decret llei que es debatrà durant el Ple del dia 22 i que Units Podem ja ha anunciat que no li donarà suport.

Units Podem ha mantingut una reunió aquest dijous de més de tres hores amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per vigilar el nivell de compliment d'aquest acord pressupostari, abans que el Govern aprovi aquest divendres al Consell de Ministres el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2019.

En referència a això, la formació morada ha informat en un primer moment que la "visió general" de tota la informació que els ha proporcionat Hisenda sobre els comptes públics "sembla adequada". No obstant això, el secretari d'Organització i Acció de Govern, Pablo Echenique, ha aclarit després que l'Executiu segueix sense garantir el compliment d'algunes mesures extrapressupostàries que consideren imprescindibles per donar el seu suport als pressupostos.

Es tracta, per exemple, de la limitació dels preus dels lloguers i de la factura de la llum, o de la recuperació del subsidi d'atur per a majors de 52 anys. Cap d'elles estan reflectides com deurien, segons la seva opinió, en els diferents decrets que ha anat aprovant el Govern.

"MOLTS INCOMPLIMENTS"

En aquest sentit, Echenique ha assenyalat que tot i que estan estudiant la informació que els ha proporcionat Hisenda sobre els Pressupostos, també han constatat que hi ha "molt pocs avenços" pel que fa a aquestes mesures que han de ser desenvolupades per decret o projecte de llei.

"La veritat és que en aquestes mesures fonamentals per millorar les condicions de vida de la gent hi ha molt pocs avenços, hi ha molts incompliments a dia d'avui", ha denunciat el 'número tres' de Podem, que ha encapçalat la delegació d’Units Podem, composta també per la portaveu parlamentària adjunta de Units Podem, Ione Belarra; i la portaveu d'En Comú i responsable d'Habitatge del grup confederal, Lucía Martín.

Així, ha assenyalat que no els sembla seriós que el Govern hagi portat un esborrany de Pressupostos al Consell de Ministres "abans d'haver solucionat aquests compromisos" i abans d'haver concretat, per exemple, com es frenarà la pujada "abusiva dels preus del lloguer i de la factura de la llum" o com s’articularà la recuperació del subsidi d'atur als 52 anys.

En referència a això, Echenique ha insistit que des de la seva formació seguiran treballant "perquè aquestes mesures estiguin posades en peu i els compromisos siguin ferms abans de votar els Pressupostos", ja que, en no ser així, Podem ja va avisar que l'acord pressupostari signat l'octubre "no serveix". És a dir, el seu suport no estaria garantit.

Abans de la reunió d'aquest dijous, el 'número tres' de Podem ja havia tornat a avisar el Govern que els pactes d'aquest tipus "no acaben quan un els firma i es fa la foto". "Conté mesures que canviaran la vida de la gent. Per tant, després de la seva signatura cal treballar molt per assegurar-se que aquestes mesures efectivament figuren en el projecte de Pressupostos", ha afirmat, en declaracions als mitjans.

LLOGUERS, LLUM, VIOLÈNCIES MASCLISTES I DEPENDÈNCIA

Així mateix, va recordar alguns dels punts que la seva formació considera fonamentals d'aquest acord, com les mesures per limitar "les pujades abusives de la factura de la llum" o els preus dels lloguers, l'augment de manera efectiva del pressupost en dependència, o que es reformin les lleis per posar fi a les violències masclistes.

Al seu torn, la portaveu d'En comú va reafirmar que el Govern ha de complir l'acord i redactar un nou decret que reculli les mesures pactades, ja que el que va aprovar el desembre no les inclou i segueix comptant amb el seu rebuig.

"Ja hem dit que no el votarem i el que volem és treballar amb el Govern per aconseguir un altre nou decret que inclogui el que ja hem negociat i signat", ha emfatitzat Lucía Martín.

Noticias relacionadas

contador