ep angela merkel 20170908222302
CHRISTOPH SCHMIDT/DPA

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat en una entrevista a Financial Times que la Unió Europea (UE) es pot veure atrapada en la guerra comercial que mantenen els EUA i la Xina, de manera que considera que cal reforçar les relacions també amb el país asiàtic.

"Es pot la UE veure atrapada entre els EUA i la Xina? És una cosa que pot passar, però també podem intentar prevenir-ho", assenyala Merkel i afegeix que no "aconsellaria considerar la Xina una amenaça només pel seu èxit econòmic", ja que, "com va succeir amb Alemanya, l'auge de la Xina es basa principalment en l'esforç, la creativitat i els coneixements tècnics".

Així, opina que aquesta "competència econòmica" no suposa un motiu suficient per a aquest conflicte. "Al meu parer, l'aïllament complet de la Xina no pot ser la resposta". "Penso que és un error excloure algú per se", explica.

Pel que fa a les relacions amb els EUA, Merkel destaca que les tensions es deuen més a "causes estructurals". "El president Obama va parlar del segle asiàtic, des de la perspectiva dels EUA. Això també implica que Europa ja no és el centre dels esdeveniments mundials". "L'interès dels EUA a Europa s'està disminuint, i seguirà sent així sense importar qui en sigui el president", diu. Per això, creu que "a Europa hem d'assumir més responsabilitat".

BREXIT

Pel que fa a la sortida del Regne Unit de la UE, la cancellera alemanya assenyala que el Brexit suposa un "toc d'atenció" i que Europa ha de respondre fent-se "atractiva, innovadora, creativa, un bon lloc per a la investigació i l'educació. "La competència pot ser molt productiva".

Noticias relacionadas

contador