sahel macron refute tout echec au mali apres l annonce du retrait militaire

Les possibilitats de reelecció d'Emmanuel Macron semblen augmentar en el període previ a la primera volta de les eleccions presidencials de França que se celebraran el proper 10 d'abril. El president francès ha assumit un paper de lideratge a la resposta europea a la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. A les enquestes de primera ronda, Macron compta ja amb el suport del 31% dels votants, enfront del 24% de fa dues setmanes.

"Igual que a la fase inicial de la pandèmia de la Covid-19 el 2020, els votants solen donar suport als seus líders en temps de crisi. Macron ha assumit un paper de lideratge en la resposta europea a la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, que probablement també suposa un seriós obstacle polític per als amics de Vladimir Putin, com Marine Le Pen", asseguren des de Berenberg, que destaquen que els èxits recents de Macron s'han produït a costa de la candidata de centredreta, Valérie Pécresse.

Segons la seva opinió, dels 10 candidats que actualment gaudeixen d'almenys el 2% de suport a les enquestes, només quatre tenen alguna possibilitat real de desafiar Macron. "Elevem la probabilitat de reelecció del 60% al 75%".

Un dels punts que sembla afavorir Macron és que prioritza la resolució de la guerra d'Ucraïna. El president francès no participarà en cap debat electoral abans de la primera volta. "Si hem de jutjar per les tendències de les enquestes recents, els seus objectius de reelecció es compleixen millor si continua centrant-se en els seus esforços diplomàtics al voltant de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia".

Encara més, Macron encara no ha publicat un manifest polític detallat per al seu possible segon mandat. "Esperem que Macron continuï amb línies polítiques similars a les del seu primer mandat. Altres reformes econòmiques per enfortir el creixement potencial de França probablement inclouran una reforma important de les pensions i l'objectiu de tornar l'endeutament públic a un camí sostenible", assenyalen.

Com el 2017, la candidata d'extrema dreta, Marine Le Pen, sembla que és l'oponent de Macron en una possible segona volta. Segons enquestes recents, té el suport del 17,5% dels votants. Cal recordar que les eleccions presidencials franceses es decideixen en una segona volta entre els dos candidats principals en cas que cap candidat obtingui més del 50% dels vots a la primera ronda.

Segons les enquestes actuals, Macron consolidaria el suport dels partidaris de Pécresse i del centreesquerra, deixant-ho amb el 56,5% dels vots, 13 punts per davant de Le Pen. A diferència del 2017, Le Pen ja no està impulsant una postura anti-Euro/UE de línia dura. "Els riscos econòmics associats amb una victòria de Le Pen són, per tant, menors aquesta vegada. Tot i això, la guerra de Putin enforteix la cohesió d'Europa i l'amistat amb Putin ara pot costar vots. Per tant, reduïm el risc d'una victòria de Le Pen del 10% al 5%”, diuen a Berenberg.

A més, després d'una sorprenent victòria a les primàries de centredreta al desembre, Valerie Pécresse, el pla de la qual inclou reduir la mida de l'estat mitjançant la reducció tant de la despesa pública com dels impostos sobre la producció, no ha mantingut el seu impuls a les enquestes presidencials. El seu suport ha disminuït del 17% al 12% durant els darrers dos mesos. "Per tant, abaixem la probabilitat d'una victòria de Pécresse del 20% al 10%. El programa econòmic d'Eric Zemmour és similar al de Pécresse: tots dos estan gairebé colze a colze a les enquestes. No obstant això, atès que la campanya de Zemmour sembla estar perdent impuls ràpidament, estimem que només té un 5% de probabilitat que es converteixi en el proper president de França”.

A això se suma que l'esquerra continua sent feble. "Al gener, crèiem que existia la possibilitat que els votants francesos d'esquerra comencessin a unir-se al voltant d'un sol candidat, probablement Jean-Luc Mélenchon. Tot i això, sembla poc probable en aquesta etapa tardana que un altre candidat d'esquerra es retiri de la carrera, recolzi Mélenchon i permeti una consolidació dels vots d'esquerra. Les enquestes sobre una possible segona volta mostren que Mélenchon probablement perdria davant Macron per un marge de 27 punts percentuals, veiem només un 5% de probabilitat que pugui guanyar la presidència francesa", conclouen.

contador