ep gonzalo boye
EUROPA PRESS

La jutgessa de l'Audiència Nacional María Tardón ha citat a declarar el proper dimecres, 23 d'octubre, l'advocat Gonzalo Boye en el marc d'una investigació per presumpte blanqueig de capitals vinculat al narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, àlies Sito Miñanco, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques i policials.

L'advocat que coordina la defensa internacional de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont també va defensar el narcotraficant i compareixerà al costat de dos suposats testaferros en el marc d'unes indagacions per les quals no descarta que pugui ser empresonat, segons ell mateix ha declarat durant una entrevista a Rac1. La resolució judicial arriba després d'un registre de 15 hores del despatx professional del lletrat i d'altres dues propietats.

Aquest dilluns, la magistrada va autoritzar a la UDEF l'entrada i registre de diverses dependències, incloent-hi l'habitatge de Gonzalo Boye a Madrid. Aquesta investigació i els registres practicats, segons detallen les fonts consultades, no tenen res a veure amb la defensa jurídica que presta Boye a Puigdemont, contra qui s'ha tornat a emetre una ordre europea de detenció a conseqüència de la sentència del 'Procés' que ara ha de resoldre la justícia belga.

Segons informen diversos mitjans, l'advocat de Puigdemont hauria donat documents falsos per blanquejar a prop d'un milió d'euros del narcotràfic, extrem que ell ha desmentit.

Sito Miñanco va ser detingut per ordre de l'Audiència Nacional el febrer de 2018 en un gran operatiu que va incloure diverses ciutats espanyoles, causa en què continua investigat. Paral·lelament, va ser jutjat per l'Audiència Provincial de Pontevedra per blanqueig de capitals, vista en què va estar representat per Gonzalo Boye. Va ser condemnat a quatre anys de presó i a pagar una multa de sis milions d'euros.

VA COMPLIR CONDEMNA PER COL·LABORAR AMB ETA

La investigació de l'Audiència Nacional és la que ha portat els registres d'aquest dilluns, però no és la primera vegada que aquest tribunal investiga Boye: el 1996 va ser condemnat a 14 anys de presó per col·laborar amb la banda terrorista ETA en el segrest l'industrial Emiliano Revilla. Va sortir en llibertat el 2002.

Durant el seu temps a la presó va completar la llicenciatura de Dret i des de la seva sortida ha participat en algunes de les causes més conegudes, com el judici pels atemptats de l'11-M a Madrid, en què exercia de lletrat d'una de les víctimes.

Gonzalo Boye, xilè de naixement, també ha destacat com a advocat en alguns casos contra l'Estat espanyol en el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg.

El 2014 es va incorporar a l'equip jurídic que defensa Edward Snowden, antic empleat de la CIA i de l'NSA acusat pel govern dels Estats Units de revelació de secrets i actualment fugit a Rússia, mentre que a finals de 2017, va passar a formar part de la defensa de Carles Puigdemont, quan aquest ja es trobava a Bèlgica fugat de la justícia espanyola. Un altre dels seus clients és el raper Valtònyc, que també va fugir a aquest país.

contador