• La nova cúpula del PSC s'estrena tractant de reconstruir els ponts amb el PSOE
  • Ha expressat la voluntat del PSC que és necessari que Catalunya sigui reconeguda com a nació
miquel iceta psoe psc cataluña

Els socialistes catalans han tancat un congrés clau amb una completa renovació de la seva cúpula directiva i la voluntat de tornar a construir les relacions amb el PSOE. El conclave del PSC ha centrat part de l'atenció el cap de setmana, ja que s'esperava que el recentment reelegit primer secretari del partit, Miguel Iceta, oferís la "pipa de la pau" a la gestora que dirigeix Javier Fernández en l'àmbit estatal.

Iceta s'ha mostrat conciliador i ha cridat a mantenir el protocol de relacions entre els socialistes catalans i el PSOE, que estableix entre tots dos una relació de germanor. Així mateix, ha reivindicat que es reconegui a Catalunya com a nació, especialment des del socialisme. En el seu discurs de tancament del XIII congrés del PSC ha assenyalat que "el compromís del PSC amb Catalunya és també un compromís amb Espanya" perquè tots els socialistes comparteixen un projecte territorial i socioeconòmic pel qual lluitaran amb obstinació, recull Europa Press.

No ens agradaria que alguns, per activa o passiva, ens deixessin de costat i ens expulsessin de la possibilitat de compartir un projecte conjunt

"El PSC no pensa renunciar a tenir un projecte per a Espanya, ens sentim part d'aquest projecte i no ens agradaria que alguns, per activa o passiva, ens deixessin de costat i ens expulsessin de la possibilitat de compartir un projecte conjunt", ha avisat en relació a la demanda d'alguns barons socialistes que el PSOE trenqui les seves relacions amb el PSC després de la ruptura de la disciplina de vot. "O nou inici o inutilitat. Un nou inici al servei de la gent" com a instrument de canvi que representa el catalanisme no independentista i la socialdemocràcia, ha defensat Iceta.

La gestora del PSOE ha recollit el testimoni i en una piulada a Twitter s'ha apel·lat a la “fraternitat” a la qual feia al·lusió Iceta.


Aquest escenari fa pensar que d'un i un altre costat es procedirà al desglaç en les relacions entre tots dos organismes, que ha estat la tònica dominant després que els diputats del PSC trenquessin la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy, com a president del Govern. Ara, la decisió final sobre els vincles que mantindran tots dos organismes s'acabarà de prendre al congrés que també haurà de celebrar el PSOE.

Diversos barons socialistes s'han significat a favor de trencar amb el PSC i expulsar-ho dels òrgans de decisió del PSOE per no haver-se abstingut davant Rajoy, encara que és alguna cosa que ha de decidir-se als congressos de tots dos partits com a espai per modificar els Estatuts, en els quals es recull la relació federal. Ara com ara, la federació catalana ha optat per mantenir el status quo entre tots dos partits.

El futur més proper passa per una reunió entre la gestora del PSOE i la nova cúpula del PSC. La flamant nombre dos d'Iceta, Núria Marín, ha dit, en declaracions a Rac1 que no té notícia que s'hagi convocat encara la trobada, però no dubta que se celebrarà en breu.

CATALUNYA COM A NACIÓ

Iceta, a més, ha expressat la voluntat del PSC que és necessari que Catalunya sigui reconeguda com a nació i "no cal veure risc ni per a la unitat d'Espanya ni per a la fraternitat entre espanyols" en això. "Em sento espanyol i no em fa por dir-ho, sobretot si em volen", ha ironitzat Iceta després de les tensions de les últimes setmanes entre el PSC i el PSOE.

Iceta ha destacat que Espanya és una comunitat d'afectes i que és necessari lluitar perquè sentiments diferents convisquin en llibertat i s'enriqueixin, fugint d'etiquetes: "Es comenta molt que si Picasso era malagueny, barceloní o francès, i segurament no era res d'això: era Picasso".

A més del problema de reconeixement de Catalunya com a nació, Iceta ha dit que s'han d'abordar tres qüestions més en aquest àmbit: millorar els recursos econòmics -"Catalunya vol ser solidària però també rebre un tracte just i equitatiu"-, les competències i la representació. I ha apel·lat una vegada més al diàleg, la negociació i el pacte com a millor recepta per abordar l'encaix de Catalunya perquè "para no posar fronteres, algú ha de posar ponts" i ha recordat que el PSOE ha reclamat fins en dues ocasions que s'obri una ponència al Congrés sobre aquest assumpte però el PP l'ha rebutjat.

contador