ep consellersalud antoni comin
EUROPA PRESS

Els exconsellers catalans Lluís Puig i Toni Comín, declarats formalment en rebel·lia des de juliol de 2018 després de fugir a Bèlgica, compareixeran aquest divendres davant la Justícia belga en la que serà la primera vista per decidir sobre les ordres europees de detenció i lliurament dictades contra ells pel jutge de Tribunal Suprem Pablo Llarena.

El magistrat reclama el lliurament de Comín pels delictes de sedició i malversació, mentre que a Puig només per malversació. La Fiscalia de Brussel·les demanarà al jutge de la Cambra de el Consell (Tribunal de primera instància) que lliuri tots dos per tots els delictes pels quals els reclama la Justícia espanyola, segons ha informat a Europa Press l'advocat belga dels polítics catalans, Paul Bekaert.

En qualsevol cas, de la vista d'aquest divendres no s'esperen decisions perquè la defensa de Puig i Comín demanarà l'ajornament de l'judici per disposar de més temps per preparar el cas i dona per fet que se'ls concedirà, han indicat els propis polítics en declaracions a la premsa dijous a Waterloo, a sud de Brussel·les.

Tots dos afronten la cita amb la Justícia belga amb "la mateixa tranquil·litat, fermesa i serenitat que fins ara", ha dit Puig, perquè fa dos anys que estan "complint com a ciutadans europeus amb la Justícia belga i coneixen el nostre comportament".

ESPEREN L'AJORNAMENT DE LA CAUSA

Comín ha afegit que no espera decisions aquest divendres més enllà de l'ajornament de la causa per fer-la coincidir amb la de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont, que ja va comparèixer davant el mateix tribunal el passat 29 d'octubre, quan es va ajornar la seva vista fins al 16 de desembre.

L'objectiu dels polítics independentistes és unir en un sol procediment dels expedients de les tres euroordres, encara que assumeixen que serà difícil per la divergència dels calendaris per a l'intercanvi d'al·legacions entre les parts en cada causa.

El procés de Puigdemont va arrencar fa ja dues setmanes i la Fiscalia belga ha demanat el seu lliurament pels delictes de sedició i malversació, tal com demana Espanya.

La vista de Puig i Comín tindrà lloc davant un jutge neerlandòfon de la Cambra de el Consell de Brussel·les (Tribunal de primera instància) després que tots dos es van lluirar la setmana passada a les autoritats de país i van rebutjar ser extradits a Espanya. Els dos polítics independentistes van quedar llavors en llibertat sense fiança, però amb mesures cautelars que els impedeix sortir de país sense permís judicial.

Davant del jutge d'instrucció, Comín va al·legar immunitat com a eurodiputat per evitar el lliurament a la Justícia espanyola, però després de consultar amb el Parlament europeu el magistrat va considerar que no li assisteix tal privilegi i va seguir endavant amb el procés, encara que l'exconseller compta que l'assumpte de la immunitat sigui evocat de nou davant el tribunal.

contador