ep dolores delgado
EUROPA PRESS

La fiscal Dolors Delgado serà la ministra de Justícia en el Govern de Pedro Sánchez, han confirmat fonts de l'entorn del cap de l'Executiu i substituirà així Rafael Catalá en aquesta cartera.

Delgado, que des de l’11 d'abril passat ocupa plaça com a vocal per la Unió Progressista de Fiscals (UPF) al màxim òrgan consultiu del Ministeri Públic, el Consell Fiscal, va néixer a Madrid el 1962, i actualment exercia de fiscal coordinadora contra el gihadisme a l'Audiència Nacional. En aquest òrgan, i des de 1993, la seva tasca s'ha centrat en la lluita contra el narcotràfic, el crim organitzat i el terrorisme etarra.

La nova ministra de Justícia va ser col·laboradora habitual de l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, amb qui l'uneix una forta relació d'amistat, i va ser la fiscal encarregada de l’’Operació Temple' contra les xarxes colombianes del narcotràfic, amb 34 condemnats a gairebé 500 anys de presó, i ‘Hielo Verde' contra una xarxa internacional de tràfic de drogues i blanqueig de capitals en la qual van col·laborar les autoritats d'Espanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Costa Rica i Regne Unit.

Després dels atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid, Dolors Delgado va passar a especialitzar-se en el terrorisme, tant el d'ETA, amb el processament de la Taula Nacional de Batasuna, com el gihadista, i entre els seus recents èxits està l'assoliment, el passat abril, de fortes condemnes per als deu detinguts en l''Operació Caronte’ tot i que també ha portat els casos dels militars argentins Scilingo i Cavallo.

Des del Tribunal Penal Internacional, on va exercir com a fiscal a partir del 2011, va preparar la documentació de l'ordre d'arrest contra el dictador libi Moammar al-Gaddafi per jutjar-lo per crims contra la Humanitat.

Durant uns mesos de l'any passat va ser portaveu de la Fiscalia de l'Audiència Nacional davant la premsa, tot i que després dels atemptats de Barcelona va ser substituïda per Miguel Ángel Carballo.

Noticias relacionadas

contador