antonio banos cup

La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, i el diputat Benet Salellas estan reunits al Palau de la Generalitat amb diversos membres del Govern català, encara que no ha transcendit si en aquesta trobada hi ha Artur Mas. L'objectiu d'aquesta reunió secreta és intentar desencallar el debat d'investidura a què se sotmetrà aquest dijous el president català.

Així ho assegura el diari El País, que assenyala que el líder de la formació, Antonio Baños, no ha assistit a la reunió per una malaltia. Durant el debat d'investidura de dimarts, va dir a Mas «torni dijous», una frase que es va interpretar com que totes les portes a un possible pacte amb Junts pel Sí estan tancades.

En la sessió de dimarts al Parlament, els deu diputats d'aquesta plataforma van votar en contra de la investidura d'Artur Mas, que no va aconseguir els suports necessaris per ser president, ja que cal la majoria absoluta en la primera volta. Aquest dimecres, Baños ha reiterat que tornaran a votar en contra dijous, dia en què se celebrarà la segona votació. En aquesta ocasió, n’hi hauria prou amb dues abstencions perquè els vots de Junts pel Sí sumessin majoria simple.

TENSIÓ ENTRE ELS PARTITS INDEPENDENTISTES

Aquests últims dies s'han intensificat les negociacions entre CDC i la CUP perquè Mas sigui president. No obstant això, la formació liderada per Antonio Baños s'oposa al fet que sigui l'actual mandatari qui lideri el desafiament independentista, i han posat sobre la taula el nom del número u de la llista de Junts pel Sí, Raül Romeva.

Aquesta postura ha agradat molt poc a les files de Junts pel Sí, des d'on s’assegura que aniran «a mort» i sense «pietat» contra la CUP si Mas no és elegit president, segons ha destacat aquest dimecres El Periódico. «Es tracta que dos dels seus diputats s'abstinguin en la votació. Si no ho fan, el procés sobiranista s’atura durant deu anys», afirmen des de les files de la formació catalana.

La reunió d'aquest dimecres se celebra mentre el ple del Tribunal Constitucional decideix si admet a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern de Mariano Rajoy contra la declaració d'independència que va aprovar el Parlament dilluns. El text de l'Executiu demana, a més, la inhabilitació de 21 càrrecs de la Generalitat en cas que desobeeixin les decisions de l'alt tribunal i desobeeixin el contingut de la resolució.

contador