l ancien president du bresil et actuel candidat a la presidence luiz inacio lula da silva s exprime lors d une reunion a sao paulo au bresil

Lula da Silva ha guanyat al Brasil per un marge estretíssim (50,88% dels vots), i ara queda per veure si Jair Bolsonaro deixa el càrrec sense problemes (encara li queden dos mesos com a president en funcions i al seu moment ja va posar dubte el sistema electoral).

Els experts de Julius Baer reconeixen que la reacció de Bolsonaro al resultat electoral comporta un risc, i també expliquen que la divisió del Congrés "dificultarà que Lula pugui tirar endavant totes les seves polítiques".

Lula prendrà possessió del seu càrrec l'1 de gener del 2023. Després de Xile, Colòmbia i Perú, Brasil també s'ha desplaçat cap a l'esquerra, castigant el president en funcions, que no va aconseguir la reelecció per primera vegada en 34 anys.

El resultat ajustat de les eleccions planteja el risc d'una transició accidentada, amb possibles disturbis socials

"El desafiament més gran per a Lula -la campanya de la qual es va centrar a acabar amb la pobresa i revertir la desforestació- serà governar amb un Congrés dividit, ja que els aliats de Bolsonaro tenen una forta presència a les dues cambres, i alhora controlar els tres estats més poblats de Brasil: Sao Paulo, Mines Gerais i Rio de Janeiro", explica Nenad Dinic, estrateg de Julius Baer.

Des del banc afegeixen que els inversors estaran atents per veure qui seran els membres del gabinet de Lula, principalment el ministre de Finances, a més de més detalls sobre la seva agenda fiscal.

"Així mateix, atès que l'actual president Bolsonaro encara no ha reconegut oficialment la seva derrota a l'hora de redactar aquest informe, l'ajustat resultat de les eleccions planteja el risc d'una transició accidentada, amb possibles disturbis socials i crides de frau electoral que podrien provocar una forta venda al mercat", adverteix Dinic.

Noticias relacionadas

contador