• L'Executiu de Puigdemont tampoc podrà endeutar-se a curt termini sense l'autorització del Ministeri
cbmontoro23

La decisió adoptada ahir a la nit pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per la qual s'acorda la no disponibilitat de crèdit de la Generalitat de Catalunya en la despesa dels serveis no fonamentals d'aquesta comunitat autònoma afecta uns 4.500 milions d'euros, segons han informat a Europa Press fonts d'Hisenda.

Cristóbal Montoro ha adoptat aquesta decisió una vegada que havien transcorregut les 48 hores que el Govern va donar a Carles Puigdemont perquè realitzés un acord de no disponibilitat de crèdit d'aquesta part del pressupost que afecta serveis no fonamentals. La decisió, que suposa que la comunitat autònoma no podrà incórrer en més despeses de les previstes, es publicarà demà al BOE i ha estat comunicada ja al Govern català.

L'Executiu de Puigdemont tampoc podrà endeutar-se a curt termini sense l'autorització del Ministeri

Aquesta mesura forma part de l'ordre ministerial d'Hisenda anunciada divendres després del consell de ministres i publicada al BOE del dissabte 16 de setembre. En ella, el Govern acorda també assumir directament el pagament de les nòmines de la Generalitat i dels serveis fonamentals: Sanitat, Educació i Serveis Socials.

Amb la decisió adoptada ahir a la nit per Montoro per controlar les despeses en serveis no fonamentals, el Govern intervé 'de facto' la totalitat dels comptes catalans, ja que l'Executiu de Puigdemont tampoc podrà endeutar-se a curt termini sense l'autorització del Ministeri. Fins ara l'autorització del Govern només la necessitava per endeutar-se a llarg termini.

MODEL DE CERTIFICACIÓ ENVIADA A LA GENERALITAT I ALS BANCS

El Ministeri també va remetre ahir a la nit a l'Executiu català el model de certificació que ha d'emplenar i signar la Intervenció General de la Generalitat per poder alliberar els pagaments de les factures i les nòmines, un model que també se'ls ha facilitat a les entitats financeres amb el tal que tinguin tota la informació sobre els requisits per poder procedir als pagaments.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va insinuar ahir que el Govern català podria pagar les nòmines dels seus funcionaris. No obstant això, fonts d'Hisenda posaven en dubte que la Generalitat disposi de tanta liquiditat com per realitzar aquests pagaments perquè és una comunitat autònoma amb moltes competències en comptar amb els Mossos d'Esquadra i la transferència de Presons, de manera que la partida és molt elevada.

contador