ep el expresidente felipe gonzalez durante la presentacion del informe jovenes internet y democracia
Fabián Simón - Europa Press

Adverteix que els que es salten la Constitució no poden pretendre que els que la respecten surtin del seu perímetre per a satisfer-los

ZARAGOZA, 20 (EUROPA PRESS)

L'expresident del Govern d'Espanya, Felipe González, ha afirmat aquest dijous que li va caure "l'ànima als peus" quan va veure el debat d'investidura de Pedro Sánchez com a president de l'Executiu central, en tractar de trobar un discurs en què es sentís representat.

"Tothom sap a qui va votar, però jo no em sento representat pel debat que he vist al Parlament: ni a l'últim ni al penúltim", ha afirmat González, qui diu que comparteix "l'angoixa de la gent, les preocupacions" i ha deixat clar que continuarà "bregant" perquè Espanya "trobi un camí de 30 anys més de llibertats i convivència".

"No represento a ningú més que a mi, no tinc cap responsabilitat", ha declarat, deixant clar que no vol dir al nou Govern què ha de fer, perquè "hi ha una generació nova a càrrec de la política". Tot seguit ha al·ludit a la metàfora del "gerro xinès", els expresidents, que "se suposa que tenen valor, però allà on els posen, destorben", d'aquí la necessitat de "cuidar-se".

L'expresident ha visitat el Palau de la Aljafería de Saragossa, seu de les Corts d'Aragó, on ha clausurat l'acte de presentació de l'informe 'Joves, Internet i democràcia', un esdeveniment organitzat per la Fundació Manuel Giménez Abad i la Fundació Felipe González.

González ha advertit que "la democràcia està amenaçada i, normalment, reaccionem i recuperem certa èpica de lluita per les llibertats quan no la tenim" i "a vegades ens despreocupem", criticant al president dels Estats Units, Donald Trump, "que diu 'la Justícia sóc jo', doncs no està malament".

CONSTITUCIÓ

"Els valors són a la Constitució", ha prosseguit Felipe González, qui ha assenyalat que la Carta Magna "no declara enemics" i, a més, permet la seva modificació, però "no permet a ningú saltar-se-la", de manera que "si algú es desvia per un perímetre o per un altre, poden reiniciar el seu camí de Damasc per situar-se dins d'aquest còmode perímetre --constitucional-- però no poden pretendre que els que respectem el pacte i la convivència sortim d'aquest perímetre per satisfer-los", la qual cosa "ni podem ni hem de consentir".

Ha advertit que "no hi ha res més perillós que els que trenquen el perímetre de la convivència ho facin en nom de la democràcia, perquè provocaran que uns altres se sentin legitimats per fer el mateix", recordant que "alguns es posen contents" quan un tribunal europeu "contradiu" les resolucions dels tribunals espanyols, després del la qual cosa ha comentat que no hi ha una regla comuna a la UE per a regular l'adquisició de la condició d'eurodiputat.

González ha cridat l'atenció sobre les "pulsions tiràniques", que "neixen d'un discurs que diu que la democràcia està per sobre de la Constitució i, a vegades, diuen que el poble està per sobre de la Constitució."

CRISI DE REPRESENTACIÓ

L'expresident del Govern central ha subratllat que "hi ha una crisi de representació", alertant que alguns col·lectius, com els joves o els agricultors "es senten abandonats, es senten orfes de representació", de manera que es produeix "una paradoxa universal" perquè, alhora, els preocupen assumptes d'interès públic. "Sóc un 'millenial' de 78 anys, sento la mateixa falta de representació", ha proclamat.

Per a González, aquest procés no és una "anomalia", sinó precisament "la normalitat de la nostra Història", la situació de "provisionalitat" i, de fet, "l'anomalia van ser els anys d'estabilitat". Ha apuntat que, abans de la dictadura de Francisco Franco, la mitjana de durada dels presidents a Espanya era de nou mesos des que es va crear al segle XIX el Consell de Ministres.

A parè seu, durant la seva etapa a la política activa, es va establir "un llit de predictibilitat" que va fer "de confiança" a Espanya "en termes històrics". Ha al·ludit així als Pactes de la Moncloa i els pactes amb la UE. "Caldria preguntar-se com es renova aquest compromís" per dissenyar "un marc previsible que permeti a la política afrontar els desafiaments que preocupen, en lloc de jugar a la desqualificació permanent de l'altre".

contador