alberto garzón

El ministre de Consum i coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, s'ha declarat aquest dimarts "absolutament" disposat a pactar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) amb Ciutadans, convertint-se així en el primer dirigent d'Unides Podems que ho fa, després de repetits aclariments dels seus portaveus que el programa de Cs és incompatible amb l'acord del Govern de coalició.

"Sí, absolutament", ha contestat a una pregunta explícita que li han formulat en una entrevista a la Cadena Ser. Més tard ha explicat que els acords concrets cal pactar-los i que "la clau són els continguts", matisant indirectament que IU no estaria disposat a pactar qualsevol cosa amb Ciutadans, però insistint que ell "estaria encantat" de sumar aquest partit a l'acord pressupostari.

En general, Garzón ha reflexionat sobre el tema del nou acord de Ciutadans amb el PSOE per donar suport a l'última pròrroga de l'estat d'alarma que "és bo abandonar aquesta política de trinxeres que ens ha portat a una política hostil d'hipèrboles discursives", per la qual cosa "tot el que sigui tornar a una política de diàleg, de deliberació i acords és positiu".

Tot i que el líder d'IU ha reconegut "moltes diferències amb Ciutadans", ha manifestat que la modernització del model productiu espanyol cap a un major pes de la tecnologia, el coneixement i la qualificació, per la qual ell advoca, seria impossible "si ens quedem en un estira-i-arronsa centrat en el curt termini".

En definitiva, al ministre li sembla "bo que anem trencant aquesta dinàmica" de 'curtterminisme' i crispació, i, si es consolidessin "noves fórmules" de majories parlamentàries, ell "n'estaria encantat", partint de la consideracií que "la clau són els continguts, i que a partir d'aquestes peces hem de compondre un puzle". És més, ha dit, per a rematar: "Hi ha molt més marge d'enteniment que el que dóna a entendre la crispació actual".

ANÀLISI DELS PREUS DURANT LA PANDÈMIA

D'altra banda, Garzón ha anunciat que el seu departament està fent un "estudi detallat" de la pujada dels preus d'articles de primera necessitat durant la pandèmia, per si s'han produït abusos. Segons ha dit, aquest estudi ha de ser més exhaustiu perquè "en el cas dels productes de primera necessitat és més complex" saber si els preus han pujat per mala praxi, per especulació, o perquè la situació extraordinària juga un paper en l'oferta i la demanda.

"Per això és necessari un estudi detallat, perquè pot haver-hi múltiples raons" per a la pujada dels preus dels articles de primera necessitat. Encara que, en qualsevol cas, ha dit que "afortunadament la majoria dels actors s'han comportat bé durant la pandèmia, excepte alguns serveis funcionaris i el sector de les màscares, en els quals vam haver d'intervenir".

Noticias relacionadas

contador