bruno-le-maire 20190912175225

El govern francès ha qualificat d'"inacceptables" els aranzels del 100% que els Estats Units imposarà a una sèrie de productes francesos com a represàlia a la taxa amb què el país gal gravarà els ingressos a França de gegants digitals com Google o Amazon i ha advertit que en el cas que Washington apliqui noves sancions hi haurà una resposta "forta" de la Unió Europea, segons ha afirmat el ministre gal d'Economia i Finances, Bruno Le Maire.

"Les sancions proposades pels Estats Units són simplement inacceptables", ha assenyalat Le Maire en declaracions a l'emissora Radio Classique, recollides per Europa Press, en què ha defensat que la taxa francesa sobre els gegants digitals té com a objectiu restaurar la justícia fiscal, però "no només es dirigeix ​​a empreses nord-americanes, sinó també a empreses xineses i europees".

En aquest sentit, Le Maire ha recordat que hi ha un projecte a nivell internacional per gravar les empreses digitals plantejat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). "França va dir que sí a aquest projecte. Estem esperant la resposta nord-americana. Si els Estats Units diu que no, vol dir que no respecten el compromís assumit a finals d'agost amb el G-7", ha afegit.

Així mateix, el ministre gal ha advertit que en el cas de noves sancions per part nord-americana "la UE estaria preparada per respondre" i ha apuntat que seria "una resposta forta".

L'Oficina del Representant Comercial dels EUA (USTR) va anunciar aquest dilluns que ha proposat la imposició d'un aranzel del 100% sobre la importació de 63 productes francesos, el valor afegit dels quals ascendeix a 2.400 milions de dòlars (2.165 milions d'euros) en considerar que l'impost francès a les multinacionals digitals "discrimina les empreses dels EUA" i no és consistent amb els principis de la fiscalitat internacional i és "mensualment onerós" per a les empreses nord-americanes afectades.

"La decisió d'USTR envia un senyal clar que els Estats Units prendrà mesures contra els règims fiscals digitals que discriminen o imposen càrregues indegudes a les empreses nord-americanes", va dir el representant comercial nord-americà, Robert Lighthizer, i va afegir que l'Oficina avalua també obrir investigacions sobre els impostos als serveis digitals a Àustria, Itàlia i Turquia.

"USTR se centra en contrarestar el creixent proteccionisme dels estats membres de la UE, que es dirigeix ​​injustament a les empreses nord-americanes, ja sigui a través d'impostos als serveis digitals o altres iniciatives dirigides contra les principals empreses de serveis digitals dels Estats Units", ha apuntat.

Washington respon així cinc mesos després de la promulgació a França de la coneguda com a taxa GAFA (per les inicials de Google, Apple, Facebook i Amazon), la seva pròpia 'taxa Google', que fixa la imposició del 3% sobre la facturació del negoci digital les vendes mundials de les quals siguin superiors als 848 milions de dòlars a nivell mundial i als 28 milions de dòlars a França.

Aquesta iniciativa obliga les multinacionals a pagar impostos a França pels beneficis que obtenen gràcies als internautes francesos i amb la qual el govern francès esperava recaptar uns 565 milions de dòlars anuals.

Noticias relacionadas

contador