• No obstant això, Trump ha sorprès amb una posició més moderada, sense desqualificacions ni grans actuacions
  • Per la seva banda, Clinton ha mostrat un somriure irònic durant tot el cara a cara que de vegades ha aconseguit treure de polleguera el seu rival
eeuu2

Va sonar la campana i va començar el primer assalt. El combat entre els dos candidats s'iniciava amb grans expectatives. Amb to moderat i somriures es temptejaven en les primeres intervencions però, amb l'ocupació com a primer tema, el candidat republicà i la demòcrata van començar a llançar els seus primers atacs.

Clinton i Trump bloquejaven les primeres ofensives interrompent-se de forma reiterada. Des dels seus faristols abocaven crítiques en diferents aspectes econòmics i diplomàtics, poc després de l'inici del debat, marcat amb una encaixada de mans i un somriure.

Un combat difícil de dirigir. El moderador del debat, Lester Holt, ha tingut problemes per controlar els dos candidats. La discussió sobre política comercial va passar ràpidament a la lluita contra Estat Islàmic, quan Trump va acusar Clinton de lliurar informació a l'enemic en revelar a la seva pàgina web com planeja derrotar el grup.

La cordialitat entre tots dos va anar desapareixent a mesura que transcorria el debat

Però la cordialitat va anar desapareixent a mesura que transcorria el debat, Trump no mostrava signes de sentir-se a gust i Clinton expressava un somriure irònic després de cada intervenció del seu oponent que va provocar, en diversos moments, que el republicà apugés el to.

CLINTON ES VA PROTEGIR ABANS DE REBRE EL PRIMER ATAC

La candidata demòcrata va assegurar que cal "repartir els beneficis de les empreses, no només per als seus alts executius", i ha destacat que "la qüestió central d'aquestes eleccions és quin tipus de país" serà els EUA en el futur. L'exsecretària d'Estat ha insistit que treballarà per aconseguir el pagament igualitari entre homes i dones, la baixa de paternitat pagada i l'accés universitari lliure de deutes.

"Tinc la sensació que em culparan de tot", ha afirmat Clinton, a la qual cosa Trump ha respost amb un: "Per què no?". Clinton ha criticat Trump per no publicar les seves declaracions d'impostos i ha afirmat que aquesta decisió planteja dubtes sobre si realment és tan ric i caritatiu com afirma ser-ho. I amb somriures que intentaven desprestigiar el seu rival, la candidata demòcrata va contestar a les mesures del republicà: "Donald, jo sé que tu vius en la teva pròpia realitat, però aquests no són els fets", ha sostingut.

També ha estat molt crítica amb el tema de les armes de foc: "Són una epidèmia per als joves afroamericans", assegura Clinton. "Tenim massa armes de tipus militar", lamenta. Clinton reclama majors controls d'antecedents dels compradors d'armes, "posar les armes fora de l'abast dels qui volen fer mal" i impedir d'una vegada que els qui estiguin en una llista de terroristes puguin aconseguir-ne una.

TRUMP VA ANAR DE MENYS A MÉS EN LA SEVA OFENSIVA

El magnat immobiliari va criticar Clinton per les seves polítiques comercials i ha dit que l'exprimera dama aprovaria un controvertit acord comercial amb països asiàtics tot i que s'ha oposat al pacte com a candidata.

"Tu hi estaves totalment a favor, després vas escoltar el que jo estava dient, sobre com n'és de dolent, i vas dir, 'bé, no puc guanyar aquest debat', però saps que si arribes a guanyar, l'aprovaries", ha assegurat Trump, crítiques que Clinton ha rebutjat.

Pel que fa a la polèmica dels seus impostos, Trump va assegurar que "publicaré la meva declaració de la renda quan Clinton reveli el contingut de 3.000 correus electrònics del seu servidor de correu electrònic". "No m'importa publicar les meves declaracions d'impostos però estic sent auditat", al·lega Trump. Certa part de l'audiència ha aplaudit aquesta declaració.

Un altre aspecte de controvèrsia ha estat l'actual president dels EUA i company de partit de Clinton. "He aconseguit que Obama publiqués la seva partida de naixement". Així ho ha assegurat Trump després de la polèmica sobre si Obama era nord-americà o no.

ENCREUAMENT DE DESQUALIFICACIONS I ACUSACIONS

Per al republicà, el seu oponent "no té imatge presidencial i no té l'energia necessària. Per ser president d'aquest país és necessària una energia tremenda". Al seu torn, l'aspirant demòcrata va assenyalar que "un home que pot ser provocat amb un missatge de Twitter no pot tenir els dits a prop dels codis nuclears" per llançar els míssils intercontinentals.

La guerra de l'Iraq i ISIS també van desencadenar un intercanvi d'acusacions. Trump va intentar defensar-se públicament sobre el seu suport al conflicte bèl·lic, provocant fins i tot un encreuament de paraules amb Lester Holt per la possible mala intenció de la seva pregunta sobre el tema. Després d'això va assegurar que "Daesh no s'hauria creat si no s'haguessin deixat tropes a l'Iraq". A més ha apuntat que la crisi a l'Orient Mitjà és responsabilitat de Clinton, que alguns dels 28 membres de l'OTAN "no paguen el que els correspon" tot i que, en les seves pròpies paraules "no ho he pensat gaire".

PROPER ASSALT EL 9 D'OCTUBRE

Després d'hora i mitja de debat, Trump i Clinton, han evidenciat que són dos mons paral·lels, que representen dos futurs molt diferents per als Estats Units. La capacitat de xou del republicà i la moderació de la demòcrata són les dues grans característiques que es posaran en valor el proper mes.

La propera trobada és el 9 d'octubre a Saint Louis (Missouri) i, finalment, se celebrarà el tercer i últim el 19 d'octubre a Las Vegas (Nevada), en aquest moment, sonarà la campana, finalitzarà el combat i caldrà triar qui guanya als punts, llevat que es produeixi un inesperat KO.

contador