ep el rey felipe vi en su mensaje institucional del 3 de octubre de 2017 tras el referendum ilegal
CASA REAL

El Rei Felip VI pronunciarà aquest divendres el seu primer discurs en un acte públic després que s'hagi publicat la sentència del Tribunal Suprem que imposa penes de presó per delictes de sedició i malversació als líders del procés independentista a Catalunya.

Serà durant la cerimònia dels Premis Princesa d'Astúries, un dels dos moments de l'any en què el Rei fa una intervenció amb una empremta més personal -l'altre és el missatge de Nadal que es difon la nit del 24 de desembre-.

Des que el Suprem va publicar la seva sentència el passat dilluns, el Palau de la Zarzuela ha guardat silenci i no hi ha hagut cap esdeveniment durant el qual el cap d'Estat hagi tingut una intervenció pública.

El Rei sí que farà aquest divendres el seu tradicional discurs al teatre Campoamor d'Oviedo, durant una cerimònia a la qual, per primera vegada, els Reis assistiran amb les seves filles, i durant la qual també hi haurà unes paraules -el seu primer discurs en públic- de la Princesa d'Astúries.

EL 2017, POC DESPRÉS DE L'1-O

El discurs del Rei durant la cerimònia és sempre un elogi dels premiats, però en edicions passades ha inclòs al·lusions a assumptes institucionals d'importància. El 2017, tot just tres setmanes després del referèndum de l'1-O, el cap d'Estat afirmava en aquest fòrum que Espanya "ha de fer front a un inacceptable intent de secessió en una part del seu territori nacional".

"Es resoldrà per mitjà de les seves legítimes institucions democràtiques, dins el respecte a la nostra Constitució i atenint-se als valors i principis de la democràcia parlamentària", afegia.

En aquesta ocasió el Premi a la Concòrdia el van rebre les institucions europees i el Rei va agrair la presència dels seus presidents a Oviedo com a símbol "del compromís, el suport i la solidaritat de les institucions europees amb Espanya", el seu sistema constitucional i el seu Estat Social i Democràtic de Dret.

Tot això després del seu discurs del 3 d'octubre de 2017, durant el qual el Rei, a qui la Constitució defineix com a "símbol de la unitat i permanència" de l'Estat, va afirmar que els poders de l'Estat tenen la responsabilitat d'"assegurar l'ordre constitucional davant dels que van pretendre "trencar la unitat d'Espanya i la sobirania nacional, que és el dret de tots els espanyols a decidir democràticament la seva vida en comú"".

El 2019, la cerimònia dels Premis Princesa d'Astúries coincideix amb una convocatòria de vaga a Catalunya per part dels sindicats independentistes, després de quatre dies de protestes per la sentència.

EL 2018, L'ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ

El 2018, en vigílies del 40 aniversari de la Constitució, el Rei va retre homenatge a la Carta Magna com "fruit de la concòrdia entre espanyols, units per un profund desig de reconciliació i de pau, units per la ferma voluntat de viure en democràcia" .

"Una Constitució que va recuperar per al poble espanyol la sobirania nacional i que va tornar als espanyols la seva llibertat i la seva condició de ciutadans; que va reconèixer també la diversitat dels seus orígens, cultures, llengües i territoris", ha proclamat.

contador