iñaki urdangarin

El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimarts que l’exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, haurà d'ingressar a la presó després de ser condemnat pel 'cas Nóos'. El tribunal ha decidit rebaixar lleument la condemna que li va imposar l'Audiència de Palma el febrer de 2017, concretament en cinc mesos, de manera que la pena s'ha quedat en 5 anys i 10 mesos.

Iñaki Urdangarin encara pot recórrer la condemna davant el Tribunal Constitucional

Urdangarin, marit de la Infanta Cristina, germana del Rei Felip VI, s'ha convertit així en el primer parent de la Família Reial en haver estat condemnat en ferm a la presó. La Sala Penal del Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat mantenir la condemna, una decisió que deixaria l’exduc a la vora de l'entrada a la presó, ja que el Tribunal Constitucional, al qual previsiblement recorrerà la seva defensa, ha tingut en compte tradicionalment com a límit les penes d'entre 5 i 6 anys de presó per decidir si suspèn o no l'execució de les condemnes mentre resol sobre la seva protecció.

L’exduc de Palma va ser condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó per l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca per delictes de prevaricació, malversació, frau, tràfic d'influència i dos delictes fiscals relacionats amb l'activitat de l'Institut Nóos, entitat sense ànim de lucre en la qual estava al capdavant al costat d'un soci, Diego Torres, també condemnat en el marc d'aquesta causa.

La Sala Penal del Tribunal Suprem, recorda Europa Press, va revisar el cas el passat 21 de març en una vista pública durant la qual la fiscal Ángeles Garrido va defensar un increment de les penes per Urdangarin i el seu soci per considerar-los "motor de tota la seqüència" dels delictes comesos mitjançant l'Institut Nóos. Per al primer va sol·licitar que s'incrementés la condemna inicial de 6 anys i 3 mesos de presó fins als 10 anys.

La sentència de l'Audiència de Palma va rebaixar notablement les penes que demanava la Fiscalia als principals acusats durant aquest procediment, que es va originar com a peça separada del cas Palma Arena per les activitats delictives que va realitzar l’exduc amb el seu exsoci Diego Torres mitjançant l'institut Nóos, que se suposava que realitzava la seva tasca sense ànim de lucre. Es va imposar pena a 7 dels acusats inicialment, n’eren 17.

REBAIXA LA CONDEMNA DE TORRES I MANTÉ LA DE MATAS

D'altra banda, el Suprem ha rebaixat a 5 anys i 8 mesos la condemna que va ser imposada a Diego Torres pels delictes de malversació, prevaricació i frau a l'Administració. L’ha absolt de tràfic d'influències, blanqueig i falsedat, de manera que finalment l'alt tribunal ha rebaixat en gairebé 3 anys la condemna que inicialment va imposar al soci d'Urdangarin l'Audiència Provincial de Palma, que al febrer de 2017 el va sentenciar a 8 anys i 6 mesos de presó i multa de més d'1,7 milions d'euros.

D'altra banda, ha ratificat la condemna a 3 anys i 8 mesos de presó per a l'expresident balear i exministre Jaume Matas per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte de falsedat en document públic i amb un delicte de malversació de cabals públics.

Així mateix, ha confirmat la responsabilitat a títol lucratiu pel cas Nóos de la infanta Cristina, però ha decidit reduir la quantia fixada inicialment per l'Audiència de Palma fins als 136.950 euros, en eliminar la seva responsabilitat civil en els delictes de malversació de cabals públics i de frau a l'Administració pels quals va ser condemnat el seu marit Iñaki Urdangarín. No obstant això, els 128.000 euros rebaixats ha de pagar el seu cònjuge. Estima així parcialment el recurs presentat per Ana María Tejeiro, la dona de l'exsoci d'Urdangarin, que va argumentar que no és possible la participació a títol lucratiu en delictes de defraudació tributària. Aquesta decisió es fa extensible a la germana del Rei, ja que totes dues estan considerades de la mateixa manera en aquest procediment.

"RESPECTE ABSOLUT" A LA SENTÈNCIA

I després de conèixer la decisió del Suprem, la Casa del Rei ha reiterat el seu "respecte absolut a la independència del poder judicial". Així ho han assenyalat aquest dimarts fonts del Palau de la Zarzuela poc després de publicar-se la sentència, just quan es compleixen tres anys des que el rei Felip VI va decidir privar a la seva germana Cristina -i per tant al seu marit- del Ducat de Palma de Mallorca.

Noticias relacionadas

contador