ep pedro sanchezpresidentechina xi jinping presidenencuentrocons
Moncloa

El desastre per als socialistes en les eleccions andaluses ha desencadenat els nervis al PSOE pel que fa al millor moment per convocar els comicis generals, atès que els resultats del 2-D mostren Vox i Ciutadans a l'alça.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha convocat per aquest dimarts a les 12.30 hores una reunió de l'Executiva Federal del partit -en el seu format ampli, de gairebé mig centenar de càrrecs- per fer una anàlisi rigorosa del resultat a Andalusia i avaluar si cal imprimir un nou rumb en les polítiques del Govern.

Dins el partit comencen a augmentar les veus que lamenten no haver convocat les generals uns mesos després de guanyar la moció de censura i aprofitar la bona acollida de l'impacte que va causar el gabinet amb majoria de dones i compost per perfils professionals i de prestigi.

Però perdut aquest tren, a l'actualitat no hi ha unanimitat d'opinions: des d'alguns territoris preferirien unes generals abans de maig, però aquesta opció és qualificada per altres dirigents d'autèntica "bogeria", just el qualificatiu emprat pels detractors de fer un superdiumenge electoral que uneix les generals a les municipals, autonòmiques i europees de maig, fórmula que té també els seus partidaris.

L'oportunitat d'un avançament electoral a Espanya serà sens dubte un dels temes que es posaran sobre la taula durant la reunió de l'Executiva, on hi ha membres convençuts que, arribats a aquest punt, cal aguantar el Govern tot el que es pugui. Aquesta sembla ser l'opció de Sánchez, que aquest dilluns va escriure al seu Twitter que els resultats del 2-D "reforcen" el seu compromís de "defensar la Constitució i la Democràcia enfront de la por".

En una línia similar es va expressar poc després el número tres del partit i ministre de Foment, José Luis Ábalos, segons el qual l'enfonsament del PSOE d'Andalusia no provoca en la direcció federal del partit un efecte de "debilitat", sinó "un gran incentiu" perquè el Govern intensifiqui la seva acció.

Però hi ha qui veu necessari fer canvis en l'acció del Govern, en particular pel que fa a la gestió de la crisi catalana. Els gestos fets a l'independentisme en aquesta política de distensió posada en pràctica per l'Executiu de Sánchez es veu dins del PSOE com una de les causes que expliquen, en major o menor mesura segons qui parli, la patacada a Andalusia.

"L'olla català s'està coent el PSOE a foc lent", en paraules d'una parlamentària socialista, que veu com l'aspiració de Sánchez de mantenir-se al Govern amb el suport dels independentistes se li torna ara en contra perquè no té legitimitat per retreure al PP i a Ciutadans que estiguin disposats a fer-se amb la Junta d'Andalusia amb els vots de Vox.

Perquè la política d'apaivagament a Catalunya no tingui un excessiu cost a la resta dels territoris, hi ha dirigents partidaris de donar un gir a la gestió de la qüestió catalana abans dels comicis de maig, més encara quan a Catalunya el PSC tampoc s’està veient beneficiat especialment per la política del diàleg.

Catalunya no és l'únic factor que els dirigents socialistes consultats per Europa Press esmenten per explicar el 2-D. La por de la immigració i les batzegades que el Govern de Sánchez ha donat en aquesta política se citen com una de les causes per la majoria d'ells.

Existeix per part d'alguns la por que si es forma un govern de les dretes a Andalusia posi en marxa mesures populistes de control de la immigració que pugui donar-li rèdits en les seves expectatives de creixement a nivell nacional.

RESSUSCITAR FRANCO

L'autocrítica que fan diversos dirigents socialistes inclou els plans precipitats del Govern per exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos, tot i la complexitat que revesteix l'assumpte, que ja es va posar en evidència durant l'època dels governs de José Luis Rodríguez Zapatero. "L’hem ressuscitat", reconeix una altra de les fonts consultades que lamenta haver lliurat a l'extrema dreta aquest símbol.

Tot i que la dreta hagi fet una campanya andalusa en clau nacional, els socialistes reconeixen que al desastre socialista ha tingut un gran pes els errors comesos pel mateix PSOE d'Andalusia, començant per l'excés d'optimisme que tenien en la seva pròpia victòria , cosa que els va portar a dissenyar una campanya de perfil baix i a posar l'accent en l'agenda andalusa i rebutjar una major implicació del PSOE de Pedro Sánchez.

Des de l'equip de col·laboradors més proper al líder rebutgen que el vot de càstig al PSOE-A pugui atribuir-se a les polítiques del Govern de Sánchez. Argumenten que la participació i la presència de la direcció federal en la campanya ha estat nul·la, mentre que es va explotar en excés la figura de Díaz. És ella la que se sotmetia a examen i part de l'electorat socialista la va abandonar. D'aquí la crida que va fer aquest dilluns Ábalos respecte a la necessària "regeneració" del PSOE-A.

La campanya andalusa va coincidir, a més, amb el desenvolupament dels judicis del cas dels ERO i de l'escàndol de les targetes black de les Faffe amb què es van pagar gresques en prostíbuls amb diners públics.

Tot i la determinació de la direcció federal del PSOE i del propi PSOE-A d'intentar formar govern a Andalusia, ja que han estat malgrat tot la primera força, la majoria de les fonts consultades no veu realista l'escenari de poder governar i no creuen que Susana Díaz fes un pas enrere per lliurar la presidència a un altre partit, malgrat la possibilitat que Ábalos va obrir aquest dilluns a aquest respecte.

contador