ep la ministra de sanidad carolina darias abandona la sala tras la rueda de prensa posterior al
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

Després de gairebé dos anys, l'obligatorietat de portar mascaretes en espais interiors arriba al final. Aquest dimarts, el Consell de Ministres ha aprovat la seva eliminació, tot i que encara caldrà posar-la en aquells llocs on hi pot haver persones amb vulnerabilitat, com ara hospitals i centres sanitaris, així com en el transport públic.

La nova norma, que entra en vigor aquest dimecres 20 d'abril, un cop s'hagi publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), inclou que als centres de treball "no serà obligatòria", encara que seran els responsables en matèria de prevenció de cada empresa els que decideixin si les màscares continuaran usant-se o no. Als centres escolars "no s'usarà en cap cas".

La màscara continuarà sent obligatòria en centres i serveis sanitaris com hospitals, centres de salut o farmàcies, tant per als treballadors com per als visitants. Serà igualment obligatòria per a persones ingressades quan estiguin fora de les habitacions. Igualment, continuarà sent obligatori l'ús de mascaretes en centres sociosanitaris, com a residències de gent gran, tant per a les persones que hi treballin com per als visitants. No hauran de portar mascareta les persones residents.

Al transport, es manté l'obligatorietat de l'ús de les màscares a l'aeri, per ferrocarril o per cable i als autobusos. També a tots els transports públics de viatgers. No s'haurà d'utilitzar per a les andanes i les estacions de viatgers. Tampoc no s'exigirà en comerços, supermercats, restaurants i bars, gimnasos, teatres, cinemes o concerts.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que aquest decret és possible "gràcies a l'alta taxa de vacunació" i els "baixos nivells de risc" de la pandèmia. "Ens trobem en un context epidemiològic favorable que facilita la flexibilització d'un dels elements més simbòlics de la pandèmia: les màscares", ha dit.

Això sí, "s'estableix un ús responsable de les mascaretes a la població vulnerable, en esdeveniments multitudinaris i en reunions privades quan estiguem amb persones que presentin algun factor de vulnerabilitat", ha afegit a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Per la seva banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, "convençut" que "molta gent" les seguirà fent servir, assegurava en una entrevista aquest dilluns que "estem davant d'una extraordinària notícia que és el resultat d'un procés de vacunació exemplar al món".

Aquesta mesura suposa un pas més cap a la normalitat després de la pandèmia de la Covid-19. Al febrer, el Govern ja va prendre la decisió de permetre anar sense màscara a espais exteriors. "La pandèmia segueix entre nosaltres, però evoluciona de manera positiva", ha apuntat Darias.

contador