ep archivo - autopista ap-9 en la entrada al puente de rande procedente de pontevedra
EUROPA PRESS - Archivo

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest diumenge que el Consell de Ministres de dimarts aprovarà una "dràstica reducció" dels peatges de l'AP-9, que es materialitzarà "a partir de la setmana que ve".

Aquest anunci va fer Sánchez durant la seva intervenció en la cerimònia de lliurament de la Medalla d'Ouro de Galícia a tot el personal que integra el dispositiu de vacunació contra la Covid-19. L'acte, celebrat al Museu Centre Gaiás de la Cidade Da Cultura, a Santiago, va estar presidit també pel rei Felip VI i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i va comptar amb la presència de nombroses autoritats, entre elles el president de Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i de les vicepresidentes primera i segona de l'executiu central, les gallegues Nadia Calviño i Yolanda Díaz, respectivament.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va aprofitar el seu discurs per reivindicar les "proves inequívoques" del "compromís" del seu gabinet amb Galícia, que són l'arribada de l'alta velocitat ferroviària a la Comunitat, prevista per a finals d'any; i la rebaixa dels peatges de l'AP-9.

Pel que fa a això últim, Sánchez va prometre una reducció "històrica" ​​del preu de l'Autopista de l'Atlàntic. En concret, serà el Consell de Ministres de dimarts el que aprovi un abaratiment que suposarà un estalvi de 2.300 milions d'euros "fins al final de la concessió" de la via el 2048.

Aquesta mesura que afectarà un "element imprescindible per a la mobilitat" dels gallecs es materialitzarà, va afegir, a partir "de la propera setmana". "Permetre desviar la circulació de rutes alternatives i, per tant, millorar alguna cosa, que sé que és molt sentit per part del conjunt de la societat gallega, la seguretat viària", va agregar.

A més, sobre la "imminent" arribada de l'AVE a la Comunitat prevista per als últims mesos de 2021, Sánchez va afirmar que suposarà "un abans i un després en la història de Galícia i de tot Espanya".

"DUES FITES"

Aquests "dues fites" les va emmarcar el president al full de ruta del Govern d'Espanya per "liderar el camí de la recuperació de la mà d'un Any Sant Xacobeo que és especial". Al costat d'això, va esmentar la cohesió territorial com "un dels enormes reptes" de l'actual segle.

"En aquesta crisi no podem deixar ningú enrere", va asseverar Sánchez, referint-se no només a les persones, sinó també a "tots i cadascun dels territoris d'Espanya" perquè tots els ciutadans "tinguin els mateixos drets i els mateixos serveis".

De fet, va reconèxier a Galícia com una terra amb una identitat "orgullosament rural", de manera que "mereix que s'atengui amb urgència" el repte demogràfic i l'impuls de les infraestructures públiques.

"VEURE PER FI L'AVE ENTRANT A GALÍCIA"

Precisament, el president de la Xunta havia emprat el seu discurs per posar el focus en "recuperar el pols" de Santiago i el Camí en aquest 2021 que no només és Any Sant, sinó que també és l'any en què espera "veure per fi l'AVE entrant a Galícia", tal com va reivindicar.

En aquest punt, Feijóo també va insistir en "l'impuls" que suposaran els fons Next Generation per "posar els fonaments dels ambiciosos projectes de reactivació" de l'economia. "President, esperem que la teva presència avui aquí suposi un suport a tots aquests grans reptes que tenim per davant, en els quals necessitem la cooperació i el suport de tots perquè sigui un èxit", li havia apel·lat el mandatari gallec.

contador