ep el director del centro de coordinacion de alertas y emergencias sanitarias fernando simon
Eduardo Parra - Europa Press

Espanya endureix la quarantena per a prevenir l'avanç del coronavirus, tanca davanteres i considera sancions per als qui no la compleixin, però la corba d'infectats al nostre país, el valor de referència que determina l'eficàcia de les mesures, no para de créixer. Gairebé 2.000 nous casos en 24 hores són un cop molt fort per a unes autoritats sanitàries completament desbordades, i susciten preguntes. Moltes. La més imperiosa és si hi havia alguna possibilitat de prevenir l'epidèmia. La resposta d'Oriol Mitjà, l'epidemiòleg al capdavant d'un assaig clínic pioner contra el Covid-19, és que “sí”, i tatxa als responsables del comitè d'emergència espanyol, liderat per Fernando Simón, de “negligents”.

D'aquest organisme opina que "hauria de dimitir". “El país és a l'UCI, i el metge que l'ha tractat ha comès massa errors. Millor canviar de metge mentre encara hi som a temps”, ha dit l'expert en malalties infeccioses al seu compte de Twitter. Sense mencionar explícitament Simón, ha carregat amb duresa contra la gestió del comitè que dirigeix i ha assegurat que hi ha hagut una "falta d'anticipació i incapacitat de predir una epidèmia que era evitable” i que “al no evitar-se ha generat una crisi de salut pública sense precedents”. Per tant, considera que ha actuat amb molta "negligència". També ha criticat la "comunicació opaca i proteccionista" del Govern que creu que ha impedit la planificació i preparació.

L'investigador de la Fundació Lluita contra la Sida lidera un assaig clínic que aquest dilluns s'ha posat en marxa a Catalunya, a través de l'Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona, que intenta tallar la cadena de transmissió del coronavirus en els casos més lleus i en les persones amb les quals hagin contactat a través d'una rebaixa de la càrrega viral. A l'estudi, pioner en el món, que elabora costat per costat amb Bonaventura Clotet, hi participaran 190 positius per la malaltia i 3.000 contactes. A més, al seu currículum també hi destaca haver trobat la cura del pian, una malaltia tropical que genera malformacions òssies i úlceres; també manté una guerra oberta contra la sífilis.

En una entrevista per a ‘El País’, no s'ha estalviat crítiques contra el Govern. “Hi ha hagut falta d'anticipació i incapacitat per a fer previsions i prediccions epidemiològiques d'una epidèmia evitable. No evitar-la ha comportat unes conseqüències per la salut pública i aquesta, en termes mèdics, és la definició de negligència”, ha reiterat, repetint les paraules que ja va compartir a la xarxa social de 'micro blogging'. A la pregunta de què ha fallat, la seva resposta és que “no hem tingut la capacitat de fer unes anàlisis epidemiològiques detallades per comprendre quina era la situació. Ens hem basat en el nombre de casos que hi havia en el dia a dia, enlloc de predir què és el que podia succeir en el futur. Aquest missatge de calma ha estat perjudicial per dur a terme una planificació adequada”.

"Les mesures d'aquests dies són adequades però insuficients", ha declarat l'expert, que recepta dues setmanes de “confinament total de la població”, l'única manera de frenar totalment el virus. És el que va fer la Xina, que en aquest temps va aconseguir frenar la taxa de contagi en un 55%, en contrast amb l'estratègia aplicada per Corea del Sud, on es van dur a terme centenars de milers de proves per detectar els casos a la fase inicial.

En definitiva, ha fet una crida a “frenar la taxa de reproducció del virus JA. No es pot perdre ni un segon més en dubtes amb la presa de decisions”. Per tant, veu necessari que hi hagi “un recanvi en les persones que estan dirigint aquesta crisi i un nou pla d'acció, que no tingui por d'actuar o d'executar accions”. Simón, aliè a les crítiques, ha avisat la població espanyola que, “com a mínim”, el període de quarantena implantat a Espanya amb motiu de la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus durarà 10 o 11 dies més, tot i que no es pot saber si caldrà prolongar-lo.

Noticias relacionadas

contador