Desayuno Ada Colau EP 1

Barcelona ha començat a multar les immobiliàries que desnonen famílies sense oferir-los un lloguer social. A més, la Unitat Contra l'Exclusió Residencial (Ucero) ha localitzat un cas greu d’infrahabitatge en el qual l'empresa llogava parts de 15 metres quadrats d'una finca a una desena de famílies sense complir les condicions d'habitabilitat, la qual cosa pot comportar una multa de fins a 900.000 euros.

Segons assenyala l'agència Efe, en els dos primers expedients sancionadors per no oferir lloguer social que ha incoat l'Ajuntament de Barcelona, els infractors són persones jurídiques que tenen consideració de grans tenidors d'habitatge, tal com els defineix la llei, i van interposar procediments judicials de desnonament per impagament del lloguer sense haver requerit prèviament informació als afectats i sense haver comunicat cap oferta de lloguer social ni als afectats ni a l'Ajuntament.

SITUACIÓ D’INFRAHABITATGE

A més, l'Ajuntament ha iniciat un expedient per declarar la situació d’infrahabitatge i prohibir aquest ús a les finques. Aquesta és una de les primeres accions de disciplina que impulsa la Regidoria d'Habitatge en aquest mandat. Les dues immobiliàries han estat sancionades per incomplir la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, llei que obliga les societats i les entitats a oferir la possibilitat d'un lloguer social a les famílies que no poden afrontar el pagament de les seves hipoteques o les quotes de lloguer.

En el primer cas, es tracta d'una compartimentació d'un habitatge unifamiliar en múltiples infrahabitatges il·legals que no compleixen cap requisit de la normativa d'habitabilitat vigent. En un edifici situat al barri de Vilapiscina i Torre Llobeta i a partir d'una inspecció de tècnics municipals, es va constatar que el local no reunia les condicions mínimes d'habitabilitat, recull l'agència Efe.

contador