ep el presidente de la generalitat ximo puig atiende a los medios en castello
GVA

El PSOE serà la força política més votada a les eleccions municipals de diumenge que ve. Així ho creu el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que ha realitzat una enquesta flaix a nivell estatal per mesurar els suports que obtindrà cada partit.

Segons aquest estudi, els socialistes obtindrien el 30,2% dels vots nacionals, seguits del PP amb un 27,9% d'estimació de vot. Les dades mostren una caiguda de més d'un punt i mig percentual per a la formació socialista: si l'11 de maig el PSOE s'imposava per més de 4 punts, la campanya electoral ha reduït aquesta xifra fins als 2,3 punts percentuals.

El tercer lloc del podi l'ocuparien Vox i Podemos (i la resta de formacions del seu espectre ideològic), socis preferents dels dos partits majoritaris, amb un 8% de vot directe.

En quart lloc, trobem Esquerra Republicana (2,5%), a la qual segueixen Més País (2%), Ciutadans (2%), Compromís (1,7%), PNB (1,5%), JxCat (1,4%) i Bildu (1,2%). La resta de partits aglutina un 12,3% de l'estimació de vot directe, mentre que el CIS calcula que el percentatge de vot en blanc serà de l'1,4%.

D'altra banda, el CIS també va demanar als enquestats una valoració de la feina dels seus alcaldes. Segons les dades recollides a l'informe, un 55,7% dels ciutadans qualifiquen de “bona o molt bona” la gestió dels seus regidors, mentre un 32% la titlla de “dolenta o molt dolenta” i un 9,2% diu que la gestió ha estat mediocre.

Sobre la decisió de vot, una quarta part (25,5%) dels enquestats decideix el vot durant la campanya electoral, mentre que un 7,7% ho decideix durant la jornada de reflexió. D'altra banda, dos de cada tres (66,7%) enquestats opinen que les eleccions locals són majorment propaganda innecessària, mentre que la resta opina que pot aportar informació útil que poden decantar el vot.

Finalment, el CIS també ha preguntat per la utilitat de la propaganda electoral, el rebuig de la qual s'ha multiplicat de forma exponencial durant els darrers anys. Segons aquesta enquesta, només tres de cada deu ciutadans la veuen útil mentre que a prop del 70% la consideren completament innecessària.

contador