ep el ministro de universidades manuel castells posa con la cartera de su ministerio a su llegada a
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El ministre de En Comú no es penedeix d'haver donat suport a l'autodeterminació, però ara ha de defensar la Constitució

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

El ministre d'Universitats, Manel Castells, promogut al Govern per En Comú, ha assegurat aquest divendres que a la taula de diàleg sobre Catalunya, que arrencarà la setmana vinent, i de la qual ell forma part, defensarà la posició del Govern. "Tots en el Govern som constitucionalistes", ha asseverat.

Així ha respost als passadissos del Congrés, en ser preguntat sobre la posició que adoptarà quan en aquesta taula de diàleg es parli del referèndum d'autodeterminació, una exigència de l'independentisme català que fins ara havia defensat.

"La meva posició serà la del Govern", ha començat responent als periodistes, incidint en què ell, igual que tots els ministres de l'Executiu, van prometre la Constitució en prendre possessió del seu nou càrrec i que, per tant, "som tots constitucionalistes".

FORMO PART DEL GOVERN ESPANYOL, NO DEL CATALÀ

Preguntat llavors si no defensarà el referèndum, el titular d'Universitats ha insistit que defensarà la postura del Govern, que s'haurà de "consensuar" amb l'altra part. "Però jo formo part del Govern espanyol, no del català", ha postil·lat.

En tot cas, Castells ha subratllat que, tal com va assegurar el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, s'informarà "amb transparència" els ciutadans dels resultats d'aquestes reunions de la taula de diàleg entre els executius central i català.

Castells ha comparegut aquest divendres a la Comissió del ram del Congrés per retre comptes de les línies generals d'actuació del seu Ministeri durant aquesta legislatura i allà els grups parlamentaris també li han recordat les opinions que havia escrit i expressat anteriorment en defensa del referèndum d'autodeterminació.

A la seva resposta, el ministre ha volgut deixar clar que "no es penedeix de res" del que "textualment" ha dit o escrit, i que no ha canviat l'esperit, encara que sí algunes coses "molt concretes", que no ha citat.

Ara bé, ha subratllat que, com a ministre, però també com a integrant de l'esmentada taula de diàleg, negociarà "en nom del Govern, defensant la Constitució" que ha promès, com tots els seus companys.

HI HA "UNITAT DE CRITERI"

"Siguin quines siguin les meves opinions subjectives, que ara no estan tan allunyades, en aquest moment, i com a ministre, defensaré la Constitució espanyola, i a partir d'aquí negociem", ha insistit Castells, per a qui, no obstant això, la Carta Magna es pot interpretar "de moltes maneres".

Això sí, el titular d'Universitats ha volgut deixar clar que la taula de diàleg no és una comissió de partits sinó de governs, i que al govern espanyol existeix "unitat de criteri", malgrat que pugui haver-hi "discussió i diferències d'apreciació". "No som robots i no tenim necessàriament una idea preconcebuda en tot; això és part de la diversitat interna, que no partidista, d'aquest Govern", ha postil·lat.

contador