ep archivo   alexander lukashenko presidente de bielorrusia
PRESIDENCIA DE BIELORRUSIA - Archivo

La crisi energètica que viu Europa afegeix un nou element de pressió. El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha amenaçat la Unió Europea (UE) de tallar el trànsit de gas rus a través del seu país. Ho ha fet en el marc de la crisi fronterera amb Polònia i després que fa dos dies advertís de la seva intenció d'involucrar en el conflicte migratori Rússia, “una potència nuclear”, va recordar.

"Proporcionem calefacció a Europa i tot i així ens amenacen de tancar la frontera. I si tanquem el pas de gas natural?", va esgrimir el mandatari, que no ha dubtat a instar les autoritats poloneses, lituanes "i altres ximples" a "pensar abans de parlar".

“Què passa si tanquem el trànsit per Bielorússia? No pot anar a través d'Ucraïna, ja que la frontera russa està tancada allà. No hi ha rutes a través dels països bàltics. Si el tallem per als polonesos i, per exemple, els alemanys, què passarà llavors?”, va afegir el mandatari.

Aquestes declaracions es produeixen en el marc de la tensió entre Polònia i Bielorússia, on centenars de migrants s'amunteguen per aconseguir creuar la frontera. Bielorússia està enviant els migrants cap a la frontera en un intent de pressionar la UE en represàlia per les sancions al règim de Lukaixenko.

El xoc diplomàtic entre Bielorússia i Polònia preocupa tant a Moscou com a Berlín. El president rus i la cancellera alemanya en funcions, Angela Merkel, han parlat per telèfon al llarg dels darrers dies sobre aquest assumpte. Segons un comunicat del Kremlin, tots dos van “reafirmar la importància d'una solució ràpida a aquesta aguda crisi migratòria d'acord amb la legislació humanitària internacional”.

Per la seva banda, la Comissió Europea ha assenyalat que no té intenció de deixar-se acovardir. La possibilitat d'un tall en el subministrament de gas ha estat titllada des de Brussel·les com un nou "instrument" que caldria emmarcar dins d'aquest "atac híbrid" que s'està duent a terme des de Minsk a les portes del bloc europeu.

Noticias relacionadas

contador