joe-biden 20210127163119

Els Estats Units i el Regne Unit s'han compromès a acordar una nova 'Carta de l'Atlàntica' per consolidar els llaços comercials, turístics i tecnològics entre les dues nacions.

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, i el president nord-americà, Joe Biden, es reuniran aquest dijous abans de la cimera del Grup dels Set (G-7) que comença divendres a Cornualla, al sud-oest d'Anglaterra.

Abans de la cimera, els líders han d'acordar una nova carta, inspirada en la declaració política realitzada pel primer ministre Winston Churchill i el president Franklin D. Roosevelt el 1941, que establia els seus objectius per al món de la postguerra, explica CNBC.

La Carta Atlàntica original incloïa acords per promoure la democràcia i el lliure comerç. En un comunicat emès a última hora d'aquest dimecres, el Govern del Regne Unit va dir que la Carta del 1941 va ser "un dels majors triomfs de les relacions entre el Regne Unit i els Estats Units" que "va fer més que qualsevol altre acord per donar forma a l'ordre mundial, conduint directament a la creació de l'ONU i l'OTAN".

El Govern britànic va assenyalar que la Carta Atlàntica de 2021 reconeixerà que, tot i que el món és un lloc molt diferent al del 1941, "els valors que el Regne Unit i els Estats Units comparteixen segueixen sent els mateixos".

"A l'igual que els nostres països van treballar junts per reconstruir el món després de la Segona Guerra Mundial, també aplicarem la nostra força combinada als enormes reptes als quals s'enfronta el planeta avui en dia, des de la defensa i la seguretat mundial fins a reconstruir-se millor després del coronavirus o aturar el canvi climàtic", ha assenyalat.

S'espera que els acords de la nova carta incloguin compromisos per reprendre els viatges entre el Regne Unit i els Estats Units, impulsar el comerç i un pacte tecnològic "històric" dissenyat per facilitar la cooperació entre les empreses tecnològiques britàniques i nord-americanes.

També abordarà reptes més recents, com fer front a l'amenaça que suposen els ciberatacs, l'acció sobre el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat i els esforços per posar fi a la pandèmia de coronavirus i recuperar-se de ella.

Els compromisos assumits a la carta es veuran recolzats per una sèrie de noves prioritats polítiques que s'espera que Johnson i Biden acordin aquest dijous, entre elles treballar per obrir els viatges entre el Regne Unit i Estats Units al més aviat possible.

contador