biden putin

El president dels EUA, Joe Biden, ha acceptat, "en principi", una reunió amb el president rus, Vladimir Putin, en què podria representar un últim esforç de diplomàcia sobre les tensions al voltant d'Ucraïna i una possible via per evitar una imminent invasió dirigida per Moscou, informen aquest dilluns tots els mitjans internacionals.

Jen Psaki, secretària de premsa de la Casa Blanca, ha dit aquest diumenge a la nit que la cimera entre els dos líders mundials es produiria després d'una reunió entre el secretari d'Estat, Antony Blinken, i el seu homòleg rus, el ministre d'Afers Estrangers, Sergeï Lavrov. Aquesta reunió està prevista per al final d'aquesta setmana.

Psaki va assenyalar que l'acord està condicionat al fet que Moscou s'abstingui de fer una invasió.

La reunió entre tots dos mandataris ha estat proposada pel president francès, Emmanuel Macron. Les discussions se centrarien en la seguretat i estabilitat estratègica a Europa, seguides d'una segona cimera amb les parts interessades, va dir l'oficina presidencial francesa en un comunicat. L'oficina de Macron va afegir que, només aquest cap de setmana, el president francès va parlar amb Biden, Putin, el primer ministre britànic, Boris Johnson, el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president ucraïnès, Volodimir Zelenskiï.

La notícia d'un possible cara a cara entre Biden i Putin es produeix mentre la Casa Blanca adverteix que una invasió russa d'Ucraïna podria arribar en qualsevol moment. Moscou fa setmanes que augmenta la seva força militar a les fronteres nord i est del seu exveí soviètic, i les últimes dades indiquen que la força russa és d'uns 190.000 efectius.

La possibilitat d'un conflicte imminent va obligar Biden a renunciar aquest diumenge als seus plans de tornar a casa seva a Delaware després d'una reunió de dues hores amb el seu equip de seguretat nacional. L'abrupta cancel·lació dels plans del president per al cap de setmana de vacances té un significat més gran als últims dies, atesa la creença de l'administració en una imminent ofensiva russa.

contador