ep el ministro de finanzas olaf scholz sostiene una mascarilla
Kay Nietfeld/dpa

El proper 26 de setembre se celebraran les eleccions a Alemanya que elegiran el substitut d'Angela Merkel al capdavant de la cancelleria. Fins ara, el favorit per ocupar el seu lloc era Armin Laschet, de la CDU/CSU, del mateix partit que l'actual presidenta. No obstant això, les enquestes han capgirat i l'actual ministre d'Economia, el socialdemòcrata Olaf Scholz (SPD), s'ha convertit en el principal candidat, segons Berenberg.

"La seva popularitat personal i els mediocres resultats dels seus dos rivals, Armin Laschet, de la CDU/CSU, i Annalena Baerbock, dels Verds, han impulsat el suport al seu partit", comenten els analistes del banc.

En aquest sentit, el comportament que estan tenint els candidats en les seves aparicions públiques sembla estar tenint el seu trasllat a la intenció de vot. Després del debat de diumenge passat, un 36% de l'audiència en va triar Scholz com a guanyador segons Forsa.

Si s'atén a la mitjana de les últimes sis enquestes que s'han publicat, l'SDP, de centre-esquerra, obtindrà un 23,5% del suport, per davant del partit de Merkel, amb un 22,5%, i dels ecologistes, que es quedaran amb el 17,6%.

Així, els analistes calculen que les probabilitats que Olaf Scholz arribi a la cancelleria han augmentat des del 25% al 50%, mentre que les de Laschet (CDU/CSU) han baixat del 55% al 40%. Baerbock, dels Verds, es queda com la que menys possibilitats té, reduint el seu percentatge del 20% al 10%.

Davant d'aquest escenari, i seguint amb el ja comentat durant els darrers informes, la qüestió no és tant qui arribarà a la presidència com el color de la coalició. En aquest sentit, des de Berenberg preveuen que, "tret de sorpreses", es necessitaran tres partits polítics per formar govern.

Segons els càlculs dels experts, hi ha un 25% de probabilitats que el centre-esquerra es posi d'acord amb els ecologistes i l'FDP liberal una aliança, mentre que la unió de l'SDP, Verds i el Partit de l'Esquerra Dura arriba al 20%.

Mentre que Scholz i Baerbock poden arribar a entendre's, ja que en moltes posicions polítiques són a prop, no passa el mateix amb els liberals, que han promès impedir les pujades d'impostos que ha plantejat l'SDP.

Aquest possible pacte a tres comportaria per als analistes pocs canvis reals en la política fiscal, ja que el candidat de centre-esquerra "ha estat el ministre de finances alemany des del principis de 2018 i va donar forma a la posició alemanya a les negociacions europees", sostenen els experts de Berenberg. Per tant, "el liberal FDP i el mateix pragmàtic Scholz probablement frenarien les inclinacions esquerranes de la base de l'SPD i els Verds", sentencien.

A l'altre costat, hi ha el Partit de l'Esquerra Dura, que encara que donaria suport al centre esquerra i els ecologistes a l'agenda interna, l'exigència de dissoldre l'OTAN els convertiria en un "aliat incòmode i poc fiable", segons la companyia.

Mentre, l'aliança del CDU/CSU de Merkel amb l'FDP liberal cau a un 5% de probabilitats.

Noticias relacionadas

contador