ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva comparece en comision
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern desplaçarà la "fiscalitat favorable" dels plans individuals de pensions cap als plans d'ocupació que puguin acordar empresaris i sindicats en el marc de la negociació col·lectiva. A més, vol potenciar els incentius per allargar la vida laboral, de manera que l'edat real de jubilació s'acosti a la legal.

Així ho ha anunciat al Congrés el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que durant la seva compareixença davant la Comissió de seguiment i avaluació dels acords del Pacte de Toledo, ha apostat per desenvolupar la previsió social complementària a les empreses com un dels eixos de les seves polítiques en matèria de pensions "sense qüestionar la centralitat del sistema públic de pensions".

Escrivá ha assenyalat que la previsió social en les empreses "és una assignatura pendent", perquè considera que es tracta d'un "producte molt barat" que no creu que s'aprofiti prou, i ha incidit en què, en aquests moments, es troba en minoria respecte als plans privats com a complement a la pensió pública. Així mateix, ha recordat que l'últim esborrany del Pacte de Toledo feia referència a la necessitat d'"impulsar, de manera preferent, sistemes sustentats en el marc de la negociació col·lectiva d'ocupació".

MÉS RENDIBLES I AMB MENYS 'COMISSIÓ' QUE ELS PRIVATS

Segons les dades d'Inverco difoses pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la rendibilitat mitjana dels plans d'empresa a 10 anys (2009-2019) frega el 4%, contra una rendibilitat a l'entorn del 2,75% dels plans individuals. Aquestes dades de rendibilitat s'ofereixen una vegada realitzat l'ajust de comissió per aquesta gestió, on els plans d'empresa tenen un cobrament quatre vegades menor de mitjana: 0,3 punts enfront dels 1,2 punts de mitjana que s'emporta el gestor dels plans individuals, ha assenyalat el ministre.

"És un producte extraordinàriament car, pensin en els tipus d'interessos actuals", ha assenyalat Escrivá, en referència als plans individuals, assenyalant a més que, comparant la rendibilitat mitjana de tots dos instruments, la dels plans individuals "no fa la sensació que les majors comissions es dediquin a millorar la gestió dels fons".

A més, Escrivá ha assenyalat que la capacitat de recórrer a un pla privat es troba precisament entre les capes de la població amb més recursos, per la qual cosa les persones amb més necessitat de millorar les seves pensions no es veuen beneficiades per aquest complement. En tot cas, des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions assenyalen que els treballs en aquest sentit es troben a l'espera de la revisió encarregada pel propi Govern a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) sobre el sistema de beneficis fiscals dels plans de pensions.

EDAT REAL DE JUBILACIÓ

El ministre també ha insistit en la necessitat de completar el marc vigent "amb la utilització d'incentius positius que contribueixin a acostar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal". Escrivá ha assenyalat que ja existeixen mecanismes per prorrogar la vida laboral, però que amb prou feines s'utilitzen, i que hi ha indicis d'un cert desconeixement sobre aquests mecanismes, que en desincentiva l'ús.

Per això, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions durà a terme una avaluació dels incentius actuals "per optimitzar-ne l'utilització i, si és necessari en algun cas, redefinir algun dels seus elements", a més de revisar la normativa sobre jubilacions anticipades voluntàries.

SISTEMA SOLVENT

"El nostre sistema de pensions és solvent, encara que la preocupació es trobi en nivells més alts que en anys anteriors", ha afirmat Escrivá, que per eliminar la incertesa proposa accelerar els treballs, perquè al pròxim període de sessions es pugui aprovar “un nou marc estable d'actualització de les pensions”, de manera que es pugui aplicar al 2021. El més adequat, ha assenyalat el ministre, seria que es pogués abordar "en el pròxim període de sessions".

En aquest sentit, el ministre ha indicat que la incertesa actual té conseqüències tant per als pensionistes com per al propi sistema. D'una banda, els pensionistes viuen una situació d'inseguretat sobre les seves rendes futures quan ja no tenen capacitat de reacció. Per l'altra, aquesta inseguretat pot incentivar jubilacions anticipades i l'elecció de cotitzacions mínimes en aquells col·lectius amb possibilitat d'elecció.

Noticias relacionadas

contador