warren-buffett

Néixer. Créixer. Morir. Però abans, llegir la carta anual de Warren Buffett religiosament. Cada any. La missiva de l'Oracle d'Omaha als accionistes de Berkshire Hathaway és un d'aquells esdeveniments que cada inversor marca en vermell al calendari. I l'última guarda un detall que per a alguns passarà inadvertit: ja està més invertit en BYD (8,2%), un dels grans rivals xinesos de Tesla, que en General Motors (3,7%), la fabricant que és més nord-americà que Clint Eastwood passejant-se per un porxo en el qual oneja orgullosa la bandera del seu país.

Donar l'esquena als EUA i apostar per BYD no li va gens malament a Buffett. Durant els últims 12 mesos acumula un ral·li del 300%.

La primera inversió de Berkshire Hathaway en BYD es remunta a 2008, molt abans que Tesla posés cap per avall el mercat automobilístic liderant la revolució elèctrica. Des de llavors, la fabricant amb seu a Shenzhen s'ha convertit en un dels grans jugadors de la indústria a escala mundial, i només el 2020 ha venut més de 130.000 cotxes 100% elèctrics.

Una xifra que contrasta amb els 43.700 que, per exemple, ha lliurat en aquest mateix període NIO, una altra de les empreses que li vol disputar un tros del pastís elèctric a Tesla.

GM, SENSE PAUSA PERÒ SENSE PRESSA

A l'altre costat del quadrilàter, GM vol reinventar-se i competir en aquesta carrera, però ho fa amb els lents moviments d'un colós massa arrelat en el passat. Al gener, la nord-americana ha anunciat el seu objectiu de deixar de fabricar i vendre cotxes de gasolina i dièsel per 2035. Un parell de mesos abans, al novembre de l'any 2020, la companyia s'elevava a 7.000 milions de dòlars la despesa en la seva divisió dedicada al desenvolupament de cotxes elèctrics.

"Des dels mínims de març de l'any passat, General Motors puja un 255%", assenyala l'analista de Bolsamanía, J.M. Rodríguez. "Està en pujada lliure i acaba de marcar nous màxims històrics al gener i al febrer, a la zona dels 57 dòlars", afegeix. "No descarto alguna caiguda fins al suport dels 47 dòlars, que pot ser interpretada com una oportunitat per tornar a comprar", conclou.

contador