ep concesionarioautomoviles 20190205113005
SEAT - Archivo

Les matriculacions de turismes i tot terrenys es van situar en 125.625 unitats durant el mes de maig, xifra que suposa un retrocés del 7,3% en comparació amb el mateix mes de l'exercici anterior, segons dades de les associacions de fabricants (Anfac), concessionaris (Faconauto) i venedors (Ganvam).

Les tres organitzacions han indicat que les matriculacions recuperen de nou la tendència baixista, igual que registren des de setembre de l'any passat, "amb l'excepció del passat mes d'abril, gràcies a l'impuls dels llogadors previ a la Setmana Santa".

En l'acumulat de l'any, els lliuraments d'automòbils a Espanya es van situar en 561.953 unitats, xifra que representa una disminució del 5,1% si es compara amb les dades registrades durant els mateixos cinc mesos de l'any precedent. "Les matriculacions del mes de maig tornen a la senda descendent, com durant els mesos anteriors. L'excepció d'abril corresponia a l'estacionalitat per compres dels llogadors a la Setmana Santa, efecte que aquest mes ja s'ha esvaït", ha remarcat la directora de comunicació d'Anfac, Noemi Navas.

Per la seva banda, el responsable de comunicació de Faconauto, Raúl Morales, ha destacat que el mal comportament de les matriculacions segueix impactant sobretot al canal de particulars, que acumula nou mesos de caigudes i que perd tot enfront de la resta de canals. A més, el cap de comunicació de Ganvam, Alberto Tàpia, ha assenyalat que la tendència negativa continua i anticipa que el primer semestre de l'any es tancarà amb dades negatives que només es veuran alleujades pel canal d'empreses.

Per canals, les vendes a clients particulars van baixar un 11,2% el maig, fins a 54.485 unitats, i un 11,1% aquest any, fins a 245.037 unitats, mentre que les empreses van comprar 37.086 automòbils durant el mes passat, un 3,6% més, i 175.793 unitats aquest any, un 3,8% més. Les empreses de lloguer de cotxes, per la seva banda, van matricular un total de 34.054 automòbils a Espanya durant el cinquè mes de l'any actual, un 11,2% menys, i 141.123 unitats en l'acumulat fins al mes passat, un 4,1% menys.

EL DIESEL ES RECUPERA

Pel que fa al tipus de motorització, el 59,8% dels turismes i tot terrenys comercialitzats a Espanya el mes passat comptava amb un propulsor de gasolina, una xifra inferior al 63,1% comptabilitzat durant el mes passat, mentre que els dièsel van representar el 28,3% dels lliuraments, en comparació amb el 27,3% d'abril. El maig, l'11,9% de les matriculacions va ser elèctric, híbrid endollable, híbrid, d'hidrogen o de gas.

Durant els cinc primers mesos de l'exercici actual, el 61,3% dels automòbils matriculats tenia un motor de gasolina, enfront del 28,2% que comptava una mecànica dièsel i al 10,5% que va correspondre a la resta de motoritzacions alternatives.

El maig, els segments de mercat que més van caure van ser el de tot terrenys (-48,1%), el de monovolums petits (-45,8%) i el de models mitjans (-17,1%), mentre que les majors caigudes des de gener es van comptabilitzar entre els monovolums petits (-40,6%), monovolums grans (-30,1%) i mitjans (-26,2%).

contador