• L'economia nord-americana va crear 178.000 llocs de treball en el mes de novembre
  • El Nasdaq continua mostrant una divergència preocupant amb el Dow Jones
cbwallstreet2

Els futurs de Wall Street anticipen pèrdues moderades després de la publicació d'un Informe d'Ocupació de novembre que ha superat les previsions del mercat i deixa via lliure a la Reserva Federal (Fed) per pujar els tipus d'interès en la seva reunió del proper 14 de desembre.

  • 38.675,68
  • -
  • 17.890,80
  • 1,99%
  • 5.592,45
  • -

La borsa americana va tancar amb signe mixt aquest dijous. El Dow Jones va pujar un 0,3% i va marcar màxims històrics en 11.191,93 punts, però el Nasdaq va caure un 1,3% i va tornar a mostrar una divergència a la baixa preocupant per als analistes tècnics. El Nasdaq 100, que sol anticipar com un indicador avançat del conjunt de la renda variable nord-americana, va caure un 1,6%.

Aquest comportament divergent és clar en analitzar el saldo anual de cada indicador. El Dow Jones puja més del 10% en el que va d'any, mentre l'S&P 500 puja un 7% i el Nasdaq es revaloritza menys del 5%. Per la seva banda, el Nasdaq 100, que agrupa a les majors empreses tecnològiques, com Apple, Amazon, Alphabet o Microsoft avança un 3%.

El consens anticipa gairebé al 100% que la Reserva Federal pujarà els tipus d'interès en la seva reunió del proper 14 de desembre

En aquest sentit, els analistes de Link Securities afirmen que “a nivell sectorial”, continua en Wall Street “la rotació iniciada des de la victòria de Donald Trump”. Així, les empreses relacionades amb les matèries primeres i els bancs són els principals guanyadors, mentre els valors de tall defensiu i els tecnològics són els “grans perdedors”.

Sobre les dades d'ocupació de novembre, allò que més crida l'atenció és que la taxa d'atur ha baixat fins al 4,6% als EUA des de l'anterior 4,9%. La desocupació se situa en mínims des d'agost de 2007, abans de la crisi financera. L'economia americana va crear 178.000 ocupacions el mes passat, una xifra que supera lleugerament la previsió del consens de 175.000 ocupacions

Encara que aquest mes les dades són menys importants que en altres ocasions, perquè el consens ja descomptava gairebé al 100% una pujada de tipus al desembre per part de la Reserva Federal (Fed) en la seva reunió del proper 14 de desembre.

Un indicador que no és massa positiu, i que explica en part la caiguda de la taxa d'atur, és que la taxa de participació al mercat laboral s'ha reduït fins al 62,7% des de l'anterior 62,8%. A més, en contra de l'esperat, el salari mitjà per hora treballada ha baixat un 0,1%, enfront de la previsió del consens d'una pujada del 0,2%. En taxa interanual, els salaris pugen un 2,5%, per sota del 2,8% esperat, segons les dades publicades pel Departament de Treball dels EUA.

Al mercat del petroli, després de l'impressionant ral·li dels dos últims dies, el cru cau més de l'1%. En el cas del barril West Texas (WTI), de referència als EUA, cau fins a nivells de 50 dòlars. Al mercat de divises, l'euro cau lleugerament un 0,2%, fins a 1,0642 dòlars. I la rendibilitat dels bons del Tresor EUA a 10 anys també baixa de forma moderada fins al 2,43%, després de marcar màxims des de juliol de 2015 aquest dijous per sobre del 2,45%.

contador