• Encara que la clau seran les projeccions per a més pujades el 2017
  • També les paraules que la presidenta de l'organisme pronunciarà en roda de premsa
Trump Yellen

Obertura sense tendència definida a Wall Street, després dels màxims històrics marcats aquest dimarts pels tres grans índexs de la borsa de Nova York. Tant el Dow Jones, prop de 20.000 punts, com el S&P 500 i el Nasdaq, van marcar anivells rècord al tancament del mercat.

  • 39.869,38
  • -
  • 18.557,96
  • -0,21%
  • 5.741,70
  • -

Tot això en una jornada en la qual es publicaran nombroses referències macroeconòmiques però en la qual el protagonisme serà per a la Reserva Federal d'EUA i per a la seva presidenta, Janet Yellen. El consens de mercat descompta gairebé al 100% que la Fed elevarà els tipus d'interès fins a l'interval del 0,5 - 0,75% des de l'actual 0,25% - 0,5%. Així que la clau no serà l'esperada pujada d'interessos, sinó les projeccions dels membres del FOMC (el Comitè Executiu de la Fed) sobre els tipus d'interès en 2017 i més endavant.

El motor que ha impulsat al dòlar aquest trimestre han estat les inflades expectatives que l'Administració Trump impulsi el creixement a través d'estímuls fiscals

A més, hi haurà roda de premsa de Janet Yellen i els inversors escoltaran amb atenció les seves paraules, per intentar anticipar quin serà la postura que adopta el banc central sota la nova Administració Trump, que oficialment començarà la seva marxa el proper 20 de gener. En la seva última compareixença pública, Yellen va assenyalar que analitzaran les noves polítiques de Trump quan comencin a materialitzar-se.

"Donada la millorança del mercat laboral i l'escenari d'augment de salaris i inflació, a més de la previsió d'estímuls fiscals i la pujada del petroli, serà interessant veure com de hawkish (dures) són les projeccions de la Fed", afirma Craig Erlam, analista d'OANDA. "Crec que Yellen evitarà espantar al mercat, especialment en aquesta època de l'any, però les previsions podrien ser una sorpresa per als inversors, ja que el mercat només anticipen una pujada de tipus al novembre (de 2017)", afegeix aquest expert.

Per la seva banda, Luzdary Hammad, d'ActionGroup, afirma que els inversors desitgen "més claredat" sobre el ritme de pujada de tipus per part de la Fed el proper any. "El motor que ha impulsat al dòlar aquest trimestre ha estat la inflada expectativa que l'Administració Trump impulsi el creixement a través d'estímuls fiscals. L'optimisme d'una pujada de la inflació per un creixement saludable ha escampat agressivament les especulacions que la Fed pujarà tipus en diverses ocasions en 2017 per evitar el reescalfament de l'economia", assenyala aquest expert. A més, Mohamed El-Erian, economista cap de Allianz, creu que la Fed anticiparà dos augments de tipus per al proper any després de la reunió d'aquest dimecres.

VENDES AL DETALL EL NOVEMBRE

A més de la Fed, els inversors han rebut diverses referències econòmiques destacades. Especialment, les vendes minoristes de novembre, que solen ser un bon termòmetre de cara a la campanya de Nadal. Aquest indicador també és molt rellevant perquè el consum privat suposa dues terceres parts del PIB dels EUA. La dada de novembre s'ha mostrat per sota de l'esperat, ja que les vendes van augmentar un 0,1%, per sota del 0,3% esperat. I sense la partida d'automòbils, van pujar un 0,2%, per sota del 0,4% anticipat. A més, la producció industrial de noviembe ha baixat un 0,4%, el doble del pronosticat.

A nivell corporatiu, Wells Fargo és protagonista negatiu, després que la Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) hagi establert que el seu pla per afrontar una possible fallida no és adequat. En aquest sentit, Wells Fargo no podrà comprar bancs a EUA ni obrir nous negocis a nivell internacional fins que esmeni les deficiències oposades per la FDIC.

Al mercat de petroli, el cru West Texas, cau un 0,7%, fins a 52,70 dòlars, després dels forts guanys acumulats en les últimes setmanes i després dels inventaris setmanals de cru a EUA, que han baixat més de l'esperat. Al mercat de deute, els bons del Tresor americà a 10 anys repuntan un 0,37%, mentre la seva rendibilitat cau fins al 2,43%, després de tocar el dilluns màxims de 27 mesos, per sobre del 2,5%. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,16%, fins a 1,0644 dòlars.

Noticias relacionadas

contador