• També serà interessant la roda de premsa de la seva presidenta sortint, Janet Yellen
  • El Congrés dels EUA negocia un text definitiu per a la rebaixa d'impostos
cbyellen74

Compres molt moderades a Wall Street, en una setmana que estarà marcada per la decisió sobre els tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed) i les negociacions al Congrés per aprovar el text definitiu de la reforma fiscal.

La Fed serà protagonista aquest dimecres. El consens ha descomptat gairebé al 100% que el banc central elevarà 25 punts bàsics els interessos, fins a l’1,25% - 1,50%, a causa del sòlid creixement econòmic i de la fortalesa del mercat laboral.

Aquest divendres, es va publicar l'informe d'ocupació de novembre, que va mostrar la creació de 228.000 llocs de treball, per sobre dels 200.000 pronosticats. L'evolució dels salaris va mostrar un comportament més feble del que s'esperava, mentre la taxa d'atur es va mantenir al 4,1%, mínims dels últims 17 anys.

A més de la decisió sobre els interessos, la Fed actualitzarà les seves previsions econòmiques i els membres del FOMC, el comitè executiu que decideix la política monetària, actualitzaran les seves estimacions sobre l'evolució dels interessos. Finalment, la presidenta sortint de l'organisme, Janet Yellen, oferirà una roda de premsa.

Els experts d'Ebury afirmen que el FOMC "hauria de donar-nos una indicació més clara sobre el ritme d'enduriment de la política monetària per 2018". La seva previsió és que la Fed mantingui la guia de tres pujades d'interessos l'any que ve, en línia amb les seves estimacions de setembre.

"Una indicació de la Reserva Federal que tres alces encara són probables el 2018 hauria de provocar que més inversors avancessin les seves expectatives per a la pròxima pujada durant el primer trimestre de l'any que ve. Creiem que els riscos per al dòlar nord-americà en entrar a la reunió són lleugerament esbiaixats a l'alça, explica Ebury.

Tot això durant la mateixa jornada durant la qual es coneixeran les dades d'inflació als EUA. El consens espera que els preus repunten en taxa interanual de novembre fins al 2,2%, però que la inflació subjacent, sense aliments frescos ni energia, es mantingui a l'1,8%.

Dijous, la dada més important serà el de vendes al detall de novembre, molt importants per mesurar l'evolució del consum als EUA. S'espera un repunt del 0,3%.

REFORMA FISCAL I ESTRATÈGIA

Sobre la reforma fiscal, els congressistes republicans de la Cambra de Representants i del Senat segueixen negociant per intentar aprovar un text legal definitiu que pugui ser votat abans de Nadal, com vol el president Donald Trump. El consens s'estima en un 80% les possibilitats que sigui aprovat abans de final d'any.

En aquest sentit, els analistes de JP Morgan han comentat que "les accions globals han tingut un fort comportament aquest any, amb pujades mitjanes superiors al 20%. És temptador tornar-se baixista després d'aquest gran moviment, sobretot, perquè els Estats Units està en el seu novè any del cicle econòmic i la liquiditat dels bancs centrals va descendint. No obstant això, pensem que és massa aviat per vendre i seguim comprant accions de cara a 2018".

En la seva opinió, "les retallades d'impostos als EUA s'aprovaran, i pensem que encara no han estat totalment descomptats pel mercat". Segons aquests experts, les previsions sobre les companyies nord-americanes no han incorporat l'efecte positiu d'aquesta rebaixa d'impostos, de manera que els beneficis empresarials seguiran creixent i "proporcionaran suport a les accions".

A nivell corporatiu, el conglomerat industrial del Dow Jones, 3M, ha comunicat que vendrà actius valorats en 900 milions de dòlars. A més, JP Morgan ha elevat el preu objectiu de Caterpillar, fabricant de maquinària per a la construcció que també cotitza al Dow Jones, fins a 144 des de 135 dòlars.

D'altra banda, Apple i snapchat estan negociant l'adquisició de Shazam, l'aplicació que ajuda a reconèixer les cançons a través del micròfon dels telèfons mòbils, per uns 400 milions de dòlars.

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,2%, fins a gairebé 1,18 dòlars. Encara que el protagonisme segueix sent per al bitcoin. Els futurs acabats d'inaugurar sobre la moneda digital a Wall Street es disparen un 13% al Chicago Board Options Exchange (CBOE), per sobre de 16.500 dòlars.

Els operadors ja són capaços de 'posar-se curts' contra el bitcoin des de primera hora de la matinada d'aquest dilluns i l'interès ha estat tal que el web de l'CBOE s'ha quedat temporalment sense servei per l'allau de trànsit experimentada.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,3%, fins a 57,20 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,1%, fins a 63,40 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,3%, fins a 1.252 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja lleugerament fins al 2,376%.

Noticias relacionadas

contador