• La clave entonces no será tanto las medidas tomadas como el sesgo bajista que puede plantear para el futuro
  • Los precios del petróleo del barril de Brent se dispararon por encima de los 40 dólares por barril
  • Nuez, sobre el Ibex 35: No descartamos una continuación de las subidas hasta el nivel de los 9.400 puntos
European Central Bank (ECB) president Mario Draghi

Banc Central Europeu. Mario Draghi. No fa falta dir res més. Aquests dos noms propis centraran l'atenció d'un mercat que espera un 'moure fitxa'. L'IBEX-35 cotitza amb pujades per sobre dels 8.800 punts, mentre que la cautela s'imposa a la resta de borses europees, que romanen lleugerament en positiu en una sessió sense massa volum.

Els inversors a Europa estaran observant molt de prop el que faci el BCE aquest dijous, mentre s'esperen nous estímuls enmig d'un creixement lent i una inflació molt baixa a la zona euro. L'última decisió de tipus del comitè de política monetària de l'autoritat central es donarà a conèixer a les 13.45 hores i serà seguida per una conferència de premsa encapçalada pel president del BCE, Mario Draghi.


Sobre aquest tema, Ramón Morell, analista d’ETX Capital, sosté que "avui parla Draghi i ja estan els ordinadors preparats per interpretar la cadència, l'èmfasi o el to en cada frase i paraula i llançar ordres en mil·lisegons segons determini l'algorisme establert". Aquest expert en recomana "a nosaltres, com a humils mortals, que esperem a veure què faran els mercats per pujar-hi en marxa, i llavors esperar que no es detinguin només fer-ho, per si de cas els mercats es comporten en sentit contrari". Per això, el millor és "tenir el cap fred i prendre decisions amb una bona dosi d’’stop losses’". I "mai, però mai, obrir la posició abans de la dada".


Per la seva banda, José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya, es pregunta: "Temen que defraudi de nou? Bé, doncs la clau llavors no serà tant les mesures preses com el biaix a la baixa que pot plantejar el president Draghi per al futur. Sí, la política monetària expansiva no té límits. El seu marge per tant, després de totes les mesures ja adoptades, segueix sent enorme".


Però, què s'espera de Draghi? Molt simple. Una retallada addicional de 10 punts bàsics en el ‘depo rate’ fins al -0,40%, un lleuger augment del programa de compres fins als 70.000 milions d'euros mensuals. I, com no, una extensió del programa mes allà de març de 2017.

Mentrestant, a Àsia, els mercats han cotitzat de forma mixta entre uns inversors que digereixen una nova ronda de dades econòmiques de la Xina i les decisions de tipus d'interès dels bancs centrals a Nova Zelanda i Corea del Sud.


El Nikkei ha pujat un 1,26% en tancar fins als 16.852,35 punts, mentre que el Kospi ha fet el mateix un 0,83% en tancar fins als 1.969,33 punts. Per la seva banda, el Xangai Composite posa la nota discordant i cau un 0,80%, fins als 2.840,91 punts en aquests moments.


D'altra banda, els preus del petroli del barril de Brent es van disparar per sobre dels 40 dòlars per barril, i els analistes adverteixen en un informe de Reuters, al qual ha tingut accés CNBC, que uns guanys més grans no es justificarien perquè l'excés d'oferta mundial segueix sense superar la forta demanda.


ACTUALITAT MACROECONÒMICA


Xina: IPC de febrer: 1,6%; Previsió: 1,1%; Anterior: 0,5%. IPC de febrer en taxa interanual: 2,3%; Previsió: 1,9%; Anterior: 1,8%.


Alemanya: balança comercial de gener: 18.900 M€. Prev.: 19.500 M€. Ant.: 20.300 M€.


França: producció industrial de gener: 1,3%. Prev.: 0,8%. Ant.: -0,6%.


Espanya: vendes detallistes de gener: 3,3%. Prev.: 2,9%. Ant.: 2,2%.


Zona euro: BCE anuncia tipus d'interès (13.45 h). Roda de premsa de Mario Draghi (14.30 h).


Estats Units: peticions inicials de subsidi d’atur (14.30 h).


ACTUALITAT EMPRESARIAL


Aviva presenta resultats al Regne Unit i Carrefour a França.


QUÈ ENS DIU L'ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX-35?


L'IBEX-35 va pujar aquest dimecres un 0,24% a l'equador de la setmana. Segons César Nuez, analista tècnic de Trader Watch, "el nostre selectiu es manté cotitzant al voltant de la resistència dels 8.896 punts. El fet que no vegem cap correcció en aquests preus és un bon indicatiu que ens fa estar molt pendents de l'aparició d'un senyal de fortalesa que ens faci pensar en una continuació de les pujades".


Un tancament per sobre dels 8.896 punts seria, per a aquest expert, el detonant perquè vegem una extensió de la tendència alcista en la qual ve movent-se des de fa un mes. "Si al final aconsegueix definir-se a l'alça, és molt probable que acabem veient una continuació de les pujades fins al nivell dels 9.400 punts. Mentrestant, no veurem cap senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre dels 8.600 punts", indica Nuez.

contador