ep sebastian albella presidente de la comision nacional del mercado de valores cnmv
CNMV - Archivo

La decisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de prohibir les posicions curtes aquest divendres sobre 69 societats per evitar que el crash borsari vagi a més no convenç. Encara que es reconeix que la mesura alleuja la tensió, al mateix temps es critica quan s'ha fet i com s'ha fet i s'adverteix que contribueix a desvirtuar el mercat, provocant pujades artificials.

Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, sí que valora positivament la mesura. Considera que era necessària i que evita danys pitjors. "la Xina i Corea del Sud ja ho van fer fa temps", recorda. El regulador italià també ha anunciat la prohibició dels curts aquest divendres sobre 85 valors.

No obstant això, aquí s'acaben les lloances. Pablo García, director de Divacons Alphavalue, es mostra molt crític, i assenyala que és una solució de mires curtes que no adreça i, de fet pot empitjorar, el problema a llarg termini. "L'única cosa que fan és jugar al pòquer i canviar les normes per descartar", afegeix, i remarca que "només desvirtua al mercat i provoca pujades artificials". "Als que l'han encertat i s'han quedat a curt, ara els estàs obligant a tancar la posició", insisteix.

Juan Carlos Costa, analista independent i inversor, creu igualment que la decisió no és apropiada. De fet, la qualifica de "nyap".

"Em sembla un autèntic nyap. És una decisió que havien d'haver pres abans. Falten molts valors dins de la llista d'aquests 69. I, a més, no té sentit dir que només afecta el divendres. És una vergonya, i demostra que els gestors són molt poc professionals", afirma taxatiu.

En aquest sentit, Diego Fernández Elices, director general d'Inversions d'A&G Banca Privada, recorda que, en certs moments, els curts també són proveïdors de liquiditat. “A vegades, un curt és una cobertura temporal d'una inversió a llarg termini. La prohibició pot ser una mesura eficient però, en la nostra opinió, no hauria de durar mesos”.

La CNMV va anunciar aquest dijous a la nit que durant la jornada d'aquest divendres quedaran prohibides les vendes a curt sobre accions de 69 societats, després de les pèrdues registrades als mercats de valors per la incidència de la pandèmia del nou coronavirus. En concret, el supervisor dels mercats va especificar que aquesta decisió afectarà a totes les accions líquides el preu de les quals caigués més d'un 10% durant la sessió d'aquest dijous, i totes les accions ilíquides que registressin una caiguda superior al 20%.

Noticias relacionadas

contador