ep singapur 20210209100407
COSTA CRUCEROS - Archivo

L'Autoritat Monetària de Singapur (MAS, per les sigles en anglès) ha tornat a endurir la seva política per cinquena vegada a l'últim any davant les pressions inflacionistes. En concret, ha acordat tornar a centrar la banda del tipus de canvi efectiu nominal del dòlar de Singapur (S$NEER) en un augment estimat d'1,4 punts percentuals.

Cal destacar que Singapur controla la política a través del tipus de canvi, en lloc dels tipus d'interès, i també pot ajustar el pendent i l'amplada de la banda. Gestiona així la fortalesa o debilitat del dòlar de Singapur davant d'una cistella de monedes dels seus principals socis comercials. Aquest divendres el dòlar de Singapur cotitzava als 1,4234 enfront del dòlar.

"La inflació subjacent es mantindrà elevada durant els propers trimestres, ja que la inflació importada segueix sent significativa i un mercat laboral ajustat recolza els forts augments salarials", ha dit la MAS en un comunicat, del qual es fa ressò CNBC.

La mesura ja era esperada pel mercat, i és que la inflació (que va escalar al 7,5% interanual a l'agost) està pesant molt sobre l'economia del país asiàtic, en imatge del que passa a la resta del món. Tot i això, de moment Singapur ha aconseguit esquivar la recessió.

Aquest divendres s'han conegut les xifres del Producte Interior Brut (PIB), i segons ha comunicat el Govern, l'economia va créixer més del previst al tercer trimestre respecte al mateix any de l'any anterior. En concret, el PIB entre el juliol i el setembre s'ha situat al 4,4%, molt per sobre del 3,4% previst pel consens, i es manté així en línia amb el creixement del segon trimestre.

Singapur ha evitat, a més, la recessió tècnica, en aconseguir un creixement trimestral del PIB de l'1,5% en termes desestacionalitzats, després d'una contracció del 0,2% al segon trimestre respecte al primer.

Tot i això, apunten els experts d'Oxford Economics, podria seguir l'enduriment de la MAS. "Encara que la nostra hipòtesi de base és que no hi haurà més enduriment als propers trimestres, la inflació persistentment alta significa que els riscos s'inclinen cap a un altre enduriment". També comenten que malgrat la bona dada del PIB, ells continuen sent "pessimistes pel que fa a les perspectives per al proper any, ja que els vents externs en contra de l'economia augmenten".

IMPOST DE BÉNS I SERVEIS

A més d'endurir la seva política monetària, la MAS també ha aprofitat per fer referència a la pujada de l'impost sobre béns i serveis que es posarà en marxa el gener del 2023 i estarà també en vigor durant el 2024. "Donarà lloc a un augment puntual del nivell de preus", encara que el seu impacte a la inflació "hauria de ser transitori", ha dit l'autoritat monetària.

Segons la MAS, excloent-ne els efectes de la pujada d'impostos, la inflació subjacent de Singapur es mantindrà per sobre de la tendència, entre el 2,5% i el 3,5%, i la inflació general entre el 4,5% i el 5,5%. Segons la darrera dada disponible, la del mes d'agost, la inflació subjacent va pujar al 5,1%, mentre que la general es va situar al 7,5%.

Noticias relacionadas

contador