• El 2000, després que les borses havien registrat ascensos, van viure alces addicionals del 50%, recorda l'economista
robershiller
Robert Shiller, economista, acadèmic i Premi Nobel d'Economía

L'economista, acadèmic i autor de best-seller, Robert Shiller, que va guanyar el Premi Nobel d'Economia el 2013, creu que els inversors han de romandre comprats i no vendre les seves accions perquè el mercat alcista, segons la seva opinió, pot continuar durant anys.

En una entrevista exclusiva amb Michael Santoli, en CNBC, li van preguntar sobre les seves perspectives de mercat i Shiller va dir que els inversors havien de tenir accions en les seves carteres, perquè podrien pujar un 50% des dels nivells actuals. "Això va ser el que va ocórrer el 2000, després de pujar, es van veure revaloritzacions addicionals d'un altre 50%", recorda.

Segons el sistema desenvolupat pel Nobel d'Economia per predir el comportament dels mercats (basat en el CAPE, relació preu-guany ajustada cíclicament), el rendiment futur del mercat borsari a 10 anys, de la mateixa manera que el preu de l'habitatge, seguirà augmentant.

Shiller va introduir la proporció de CAPE el 1988, juntament amb John Campbell, el seu estudiant llavors. La seva raó de ser és que hi ha massa volatilitat en els ingressos empresarials al llarg d'un cicle econòmic. Shiller va desenvolupar la relació CAPE amb la convicció que, en fer la mitjana durant un període de 10 anys, es podrien considerar els guanys "normalitzats" durant el transcurs d'un cicle econòmic complet.

Robert Shiller és professor d'Economia a la Universitat de Yale i va ajudar a desenvolupar els índexs S&P/Case-Shiller Home Price. Va ser guardonat amb el Premi Nobel de Ciències Econòmiques junts amb Eugene Fama i Lars Peter Hansen el 2013.

TAMBÉ DETRACTOR DE TRUMP

La optimista previsió que actualment Shiller té sobre els mercats contrasta amb el seu pessimista punt de vista de gener d'aquest mateix any quan, després del triomf electoral de Donald Trump, Shiller va dir que els EUA hauria de preparar-se per "un crash dels mercats borsaris".

"Els EUA hauria de preparar-se per un crash dels mercats borsaris a l'estil de la bombolla puntcom o de la Gran Depressió del 29", va afirmar llavors, i ha apuntat que els mercats afrontarien profundes pèrdues un cop el ral·li, després de l'elecció de Trump, finalitzés.

Noticias relacionadas

contador