ep archivo   el presidente de la fed jerome powell durante su intervencion en un acto organizado por
NABE - Archivo

"Les fallides bancàries el 2023 van ser dolorosos recordatoris que no podem predir totes les tensions que inevitablement arribaran amb el temps. Per tant, no ens hem de tornar complaents amb la resiliència del sistema financer".

Són les declaracions de Jerome Powell, president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), durant la seva intervenció a la IV Conferència d'Estabilitat Financera organitzada pel Banc d'Espanya & CEMFI a la seu de l'organisme monetari a Madrid.

"Construir i mantenir aquesta resiliència requereix col·laboració. El sistema va ser capaç de resistir els impactes recents gràcies als esforços dels reguladors i legisladors, incloent-hi els nostres homòlegs internacionals al sistema financer globalment interconnectat", ha comentat Powell.

"Tindrem en compte aquestes lliçons i seguirem aprenent, com cal, perquè la feina de construir i mantenir un sistema financer resilient mai acaba", ha afegit.

ELS GRANS BANCS DELS EUA APROVEN LES PROVES D'ESTRES

Les declaracions de Powell s'han produït després que els grans bancs americans hagin aprovat les proves d'estrès de la Reserva Federal (Fed), segons ha confirmat el banc central nord-americà en un comunicat publicat aquest dimecres.

"Els resultats de la prova d'estrès bancària anual demostren que els grans bancs estan ben posicionats per lidiar amb una recessió severa i continuar atorgant préstecs a llars i empreses fins i tot" a l'escenari més pessimista, ha explicat l'organisme monetari.

"Els 23 bancs examinats es van mantenir per sobre dels seus requisits mínims de capital durant la recessió hipotètica, malgrat les pèrdues totals projectades de 541.000 milions de dòlars. Sota estrès, es projecta que l'índex de capital agregat basat en el risc de capital comú, que proporciona un matalàs contra pèrdues, disminueixi en 2,3 punts percentuals, a un mínim del 10,1%”, va afegir la Fed.

LES EXPLICACIONS DE POWELL

En aquest sentit, Powell ha reconegut que les fallides bancàries que s'han produït als Estats Units per les pujades de tipus d'interès aplicades per la Fed per controlar la inflació demostren que "ja no són qüestió de setmanes o dies, sinó que poden ser gairebé instantànies".

"Afortunadament", ha afegit, "en conjunt amb altres parts del govern, vam poder actuar amb decisió per satisfer les necessitats de liquiditat del sistema bancari, protegir els dipositants i limitar-ne el contagi".

En aquest sentit, ha recordat la importància que els grans bancs estiguin ben capitalitzats i tinguin liquiditat, ja que han estat claus per sufocar les tensions del sistema.

Tot i això, ha reconegut que "els desenvolupaments recents han revelat vulnerabilitats residuals que abordarem i mostren la necessitat d'estar atents als riscos emergents".

Per això, ha assenyalat que la Fed "està compromesa a aprendre les lliçons de les últimes fallides bancàries per al seu programa de supervisió i regulació", de manera que "enfortirà la supervisió i regulació d'institucions de la mida de Silicon Valley Bank".

contador