panico bolsas

La borsa de Nova York no s’escapa de la sagnia que viuen les borses i cotitza amb fortes caigudes. Les tecnològiques són les més perjudicades enmig de la temporada de resultats i diverses xifres decebedores.

Cap a les 17.10 hores, el Dow Jones baixa un 2,3%, fins a 15.828 punts; l’S&P 500 retrocedeix un 2,4%, fins a 1.835 punts, i el Nasdaq cau un 3%, fins a 4.233 punts, el seu nivell més baix des del novembre del 2014. Wall Street continua doncs amb les pèrdues amb què va acabar la passada setmana, que pujaven al 5% en el cas del Nasdaq.

La venda d'accions coincideix amb la cerca d'actius refugi, que ha portat el bo nord-americà a pujar de preu un 0,75% durant la jornada i a cotitzar en l’1,75%, la rendibilitat més reduïda al mercat secundari per al bo del Tresor a 10 anys des del gener del 2015.

Un altre actiu seguit pel mercat és el petroli, que també constata forts descensos. El West Texas, de referència als Estats Units, cau un 2%, fins a 30,3 dòlars. «Ens agradi o no, s'utilitza el petroli com un baròmetre de la salut de l'economia global», opina Art Hogan, estrateg en cap de mercat de Wunderlich Securities, en declaracions a la CNBC en referència als arguments a favor i en contra de la possible existència, o no, d'una correlació entre el cru i la renda variable.

Per la seva banda, l'analista Mark Luschini, estrateg de Janney Montgomery Scortt, explica que «les compres d'or assenyalen un retrocés de la inflació global. En temps de crisi econòmica, s'utilitza aquest actiu com a reserva de valor». L'expert posa l'accent, a la CNBC, en el risc de deflació, i creu que «caldrà alguna evidència tangible que l'economia global no s'està desaccelerant, i això dependrà de la Xina».

SAGNIA A LES TECNOLÒGIQUES

L'onada de vendes es produeix sense grans referències econòmiques, però enmig de la temporada de resultats, amb algunes decepcions en les xifres de casos com Apple (encara que puja aquest dilluns), que va anunciar una previsió de vendes per al trimestre en curs que suposaria el primer descens anual des del 2003; Yahoo (-4,15%), que no va convèncer amb el seu pla de reestructuració, o LinkedIn, que va decebre amb les seves previsions i es va enfonsar un 43% divendres. Aquest dilluns es revalora un 0,77% després d'haver eliminat 10.000 milions de capitalització borsària en un dia.

Entre les grans tecnològiques, la més mal parada del dia és Facebook, que cau un 4,6%, fins a 99,25 dòlars. Per la seva banda, Twitter retrocedeix un 4,3%, fins a 15,05 dòlars, un nou mínim històric per a la xarxa social de microblogs.

contador