• La passada jornada va tancar per sobre dels 10.700 punts
  • La reculada de l'euro des de màxims de 31 mesos ha permès l'enlairament de la renda variable europea
ep bolsa madrid ibex 35 parque

Tras cuatro jornadas consecutivas de subidas, el Ibex 35 y pierde los 10.600 puntos. El selectivo español cerró este martes por encima de los 10.700 puntos y alcanzó durante la jornada máximos de cinco semanas. Pero parece que la euforia se toma un respiro este miércoles.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Bankia, BBVA i Caixabank lideren les caigudes del selectiu, amb reculades properes al 3%. En l'altre costat de la taula, solament Cellnex cotitza en verd, amb una alça del 0,2%. Banc Santander cotitza amb caigudes de l'1,8%, després de ser protagonista aquest dimarts per anunciar, després del tancament del mercat, la venda del 51% del 'maó' del Popular a Blackstone, que ho gestionarà en una nova societat valorada en 10.000 milions d'euros.

Tot i que hi ha bones sensacions després d'abandonar les borses europees la seva letargia, en la resta de mercats del Vell Continent també domina el vermell. El CAC 40 es deixa un 1,6% en aquest inici de jornada, el Dax 30 retrocedeix un 1,2% i el FTSE perd un 0,8%. També Wall Street va frenar ahir la seva ratxa de rècords amb una lleu reculada pel Dow Jones.

L'euro corregeix aquesta setmana des dels màxims de 31 mesos marcats la setmana passada per sobre dels 1,18 dòlars la setmana passada. No obstant això, les últimes dades d'ocupació als Estats Units per sobre de l'esperat han empès cap amunt el 'bitllet verd', que ha recuperat terreny els últims dies. Aquest dimecres l'euro/dòlar cotitza amb lleus caigudes, fins als 1,174 dòlars.

RISCOS GEOPOLÍTICS


Els inversors estan vivint un agost tranquil després de la voràgine de resultats de finals de juliol. Però la geopolítica amenaça amb trencar aquesta tranquil·litat, que s'ha traduït en els últims dies en lleus pujades continuades. Corea del Nord va assegurar aquesta matinada que considera atacar la base dels Estats Units a l'illa de Guam, important enclavament militar nord-americà en el Pacífic, responent d'aquesta forma a la promesa de "foc i fúria com el món mai ha vist" que va realitzar Donald Trump hores abans.

Pel que fa a la macro, avui es publiquen dades de productivitat i costos salarials a Estats Units, així com els inventaris del petroli. El cru cotitza amb descensos moderats, amb el Brent per sota dels 52 dòlars, un dia després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) mostrés la seva confiança en una major adhesió a l'acord de retallar la producció per part d'altres estats no pertanyents al grup. Al mercat secundari de deute, el bo espanyol a 10 anys cotitza amb una rendibilitat de l'1,43%.

A Àsia, les principals borses han tingut una jornada negativa davant el temor d'una escalada del risc geopolític pels discursos cada vegada més agressius de Donald Trump als Estats Units i del Govern de Corea del Nord: el Nikkei japonès perd un 1,4%, el Xangai Composite xinès un 0,2%, el Hang Seng d'Hong Kong un 0,6% i el Kospi coreà un 0,9%. En el costat positiu únicament destaca el ASX australià amb una revaloració del 0,4%.

contador