• Las principales bolsas europeas se mueven con leves caídas
  • Los inversores están atentos a la reunión del BCE de este jueves

L'IBEX-35 torna a moure's per sobre dels 9.000 punts amb una pujada propera a l'1%. El selectiu de la Borsa de Madrid ha augmentat els seus guanys a mitja sessió per liderar les alces a Europa, on Frankfurt, París i Londres no aconsegueixen evitar les pèrdues.


En concret, el DAX, el CAC i el FTSE cotitzen amb lleus caigudes, una tendència que mantenen des de l'obertura. L'IBEX també ha obert a la baixa, encara que ha remuntat amb l'impuls dels bancs. L'índex que aglutina les entitats financeres del selectiu (IBEX-35 Bancs), puja un 1,5%, un dia en el qual la patronal Associació de Banca Espanyola (AEB) ha assegurat que els clients han d'acostumar-se a pagar en el futur pels serveis bancaris.


Precisament aquest sector viu un moment complicat amb l'escenari de tipus baixos del Banc Central Europeu (BCE), que es reuneix aquest dijous amb discurs posterior del seu president, Mario Draghi. Una trobada que 'no ha estat tending topic' entre els analistes, a causa de la manca d’expectatives sobre canvis importants en la política monetària. No obstant això, sí hi ha espai per sorprendre i moure les borses.

Ramón Morell, analista d’ETX Capital, no espera cap mesura addicional, però “existeix la possibilitat que es parli de tipus negatius. Europa està preparada, però, encara que jo no crec que finalment arribem a aquest punt”. Així mateix, avisa que els inversors també estaran molt pendents de “l'anàlisi que faci el BCE de la situació econòmica”.


EMPRESES: HI HAURÀ AMPLIACIÓ DE CAIXABANK?


Dilluns vam conèixer l'oferta pública d'adquisició (OPA) de CaixaBank pel 100% del banc portuguès BPI, del qual ja és el principal accionista, i treballa en diferents escenaris per finançar la compra. Un d'ells podria ser una ampliació de capital, en funció de l'acceptació de l'oferta.


Mentre, continua la temporada de resultats. Aquest dimecres serà el torn Coca Cola o American Express, entre altres companyies a Wall Street, mentre que a Europa publicarà Telia, que supera les expectatives amb un benefici de 410 milions, un 3% més que l'any anterior, i es dispara a la borsa un 3%.


A Tòquio, on el Nikkei ha tancat amb lleus guanys del 0,19%, les accions de Mitsubishi Motors s'han enfonsat un 15,6% després de l'anunci de la firma sobre "irregularitats" en alguns test d'emissions contaminants.


PETROLI


El petroli esborra els guanys de dimarts i cotitza aquest dimecres amb fortes caigudes del 2%. Els experts adverteixen que després del fracàs de la reunió de Doha hi ha molta especulació sobre els preus i una tendència a la baixa.


Aquest dimarts la ‘commodity’ es va disparar més d'un 3%. Un impuls provocat per una vaga indefinida de les petrolieres de Kuwait, que va disminuir durant la jornada fins a un 60% la seva producció, cosa que va restar 1,7 milions de barrils al mercat mundial.


No obstant això, ha estat un repunt efímer, ja que la vaga ha arribat a la seva fi i han tornat les caigudes. “A Doha vam veure la incapacitat dels productors per aconseguir un acord. Ara hi ha molta especulació, i també pressió a la baixa per als preus, com ha vingut succeint els últims temps”, opina Ramón Morell, analista d’ETX Capital.


El president del Parlament iranià, Ali Lariyani, ha afirmat que els països productors de petroli, pertanyents a l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i fora d'ella, han d'arribar a un acord per estabilitzar el mercat. "Els països de l'OPEP i els que són fora de l'OPEP han de prendre les decisions oportunes per calibrar aquesta qüestió", va assenyalar Lariyani.


ANÀLISI TÈCNICA


“Les perspectives tècniques per a les properes sessions són bones i més després que haguem vist com el nostre selectiu aconseguia acabar la sessió per sobre de la resistència dels 8.960 punts”, assenyala César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.


“Les properes sessions seguim pensant en una continuació de les pujades fins als màxims del passat mes de març que va dibuixar en els 9.217 punts”, afegeix. “No apreciarem una complicació de les seves perspectives tècniques mentre es mantingui cotitzant per sobre dels 8.674 punts, mínims de la sessió d'aquest dimarts”, conclou l'expert.

contador